Венеция въвежда ново правило за туристите

Градът се бори с прекомерния поток от хора

Отдавна знаем, че Венеция потъва и може би това е причината за ироничния прякор „плаващ град“. Венеция всяка година привлича милиони туристи. От години градът се бори под тежестта на всичките си развълнувани посетители. През август ЮНЕСКО обяви, че обмисля Венеция като място в своя списък със застрашени места, а през септември бяха потвърдени подробности за новата туристическа такса, предназначена да ограничи броя на дневните посетители.

С новата година идва и ново ограничение. От юни групите туристи, посещаващи Венеция, ще бъдат ограничени до максимум 25 души, или около половината от капацитета на туристически автобус. Забраната за използването на високоговорители също ще влезе в сила, тъй като те причиняват „объркване и смущения“, според градските власти.

Въпреки че може да звучи така, сякаш градът става малко строг, всичко това е, за да помогне на Венеция да работи малко по-гладко. Елизабета Пеше, която отговаря за сигурността на града, каза, че тези ограничения трябва да подобрят движението на тълпи в града.

Според Sky News една гондола е била толкова пълна с туристи, че онези на борда, които се опитвали да си направят селфи, накрая обърнали лодката. Улиците на града са малки и също биват препълвани от тълпи.

Въпреки че Венеция се опитва да ограничи броя на туристите, тя в никакъв случай не е единственото място, което го прави. Подобно на този град, места като Амстердам, Барселона и Бали също се борят с прекомерния поток от туристи.