Версиите за взрива: От „атентат“ до „постановка“

Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много въпроси. Резерви срещу дадените обяснения за вида на взрива и професионализма на извършителите изразиха редица експерти. Според тях показаните от медиите щети на мястото на взрива по-скоро опровергават даваните обяснения, отколкото да служат за доказателства.

Прокуратурата в лицето на заместника на Иван Гешев Борислав Сарафов твърди, че взривното устройство е било поставено край банкета, на голям завой, където се очаквало скоростта да е по-ниска.

В момента, в който край мястото е минал автомобилът на Гешев, бомбата е гръмнала, като огненият стълб е бил с височина 4-5 метра, а дупката е с 30-40 см дълбочина. Бомбата е била с осколки и е била насочена към пътя, обясни още Сарафов. Според прокуратурата атентатът е дело на професионалисти.

Това твърдение бе отхвърлено от ген. Васил Василев, бивш директор на Националната служба „Полиция“, и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

„Трудно може да се каже, че са професионалисти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не представлява страшна опасност и е далече от пътя“, коментира Василев. „В случая от вчера колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено директно да влияе върху автомобила“, счита Василев.

„Не може да се говори за професионализъм, какъв професионализъм, когато няма резултат. Разследващите трябва да ограничат говоренето по темата. Какво му е професионалното – дори няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има следи от увреждания“, коментира Емануил Йорданов. Той изтъкна и че не вижда мотив за случилото се.

Бивш офицер сапьор от запаса също направи на пуф и прах направените внушения около взрива в пост във „Фейсбук“. Според сапьорa Петър Камбарев обясненията около вида на взрива и целта на атентата не са убедителни.

Ето аргументите на Камбарев като старши лейтенант от запаса:

„Преглед на твърдения и факти станали ясни до сега. Те са на шефа на следствието:

  1. Взривът е насочен да убива минаващите на пътя

ОПРОВЕРЖЕНИЕ – мястото е под пътя и с наклон в обратна посока. Ако беше на склон, по-висок от пътя, с посока на самия път, нещата щяха да стоят по друг начин.

Затова се виждат следи от някакви сачми по дърветата надолу и никакви щети по пътя, до който е гръмнал взрив. Интересно е дали има поне едно попадение по колите. Не показаха нито едно.

  1. Взривът е вдигнал огнен стълб висок 4, 5 метра

Опровержение – дръвчето, под което е взривът, е цъфнало и даже не е обгоряло. Непокътнато е.

  1. Взривът е 3 кг тротилов еквивалент

Опровержение – такова количество взривно вещество щеше да изкопае ров през пътя. А не са пострадали даже малките бордюрчета, които са на по-малко от метър от мястото на взривяване.

  1. Взривът е изкопал дълбока ЯМА с диаметър 3 метра

Опровержение – от показаното по телевизията няма такава яма. Само е окосена тревата.

  1. Терористичният акт е подготвен изключително професионално. Самото изпълнение е много професионално

Опровержение – взривът не е поставен на подходящо място, защото насочва взривната вълна в обратна посока, не е достатъчно взривното вещество, не е взривен в точния момент.

Слава Богу!

Остава само обида от внушенията, непрофесионализма на журналистите, реакцията на ГЕРБ, Възраждане, Слави (малкото ДПС го наричат).“

Други потребители на „Фейсбук“ направиха директно сравнение между щетите от 3 кг взрив при атентата на летището в Сарафово, при който загинаха 7 души и бяха ранени 35, и взрива, предназначен за Гешев. Досега прокуратурата не е показала снимка на колата, с която е пътувал Гешев.