„Видеото с Кейт Мидълтън е от изкуствен интелект“: Конспирациите за принцесата на Уелс не стихват

В социалните мрежи и онлайн медиите хаштагът #kategate продължава да се използва усилено, най-вече за лъжлива информация

Въпреки емоционалното видео обръщение на принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, в което тя признава, че през последните месеци е диагностицирана с рак и е започнала химиотерапия, конспиративните теории по случая не стихват. Според експерти това е съвсем в реда на нещата, тъй като онлайн пространството много често удължава живота на всякакъв вид лъжлива информация.

В социалните мрежи и онлайн медиите хаштагът #kategate продължава да се използва усилено, най-вече за конспиративни теории. Изписването му е скочило драстично след видеоклипът с Кейт Мидълтън от петък, в който тя признава за диагнозата си.

 

Снимка: Getty Images

 

В неделя в големите социални мрежи хаштагът е споменат над 400 пъти – повече, отколкото предишния уикенд. Това се случва най-вече в ТикТок и Инстаграм.

Един видеоклип в ТикТок е гледан особено много. В него се твърди, че видеото с Кейт Мидълтън е манипулирано и дори е направено от изкуствен интелект. Това наложи от Би Би Си да публикуват официално изявление, в което да препотвърдят информация, че техен екип е бил лично в двореца Кенсингтън, където е заснел Кейт Мидълтън.

Според професора по философия в университета Уоруик Куасим Касам, който е и експерт по конспиративни теории, много често се случва те да се подхранват от доказателства срещу тях. „Няма как да ги спрем. Всяко доказателство се счита за част от конспирацията. Затова животът им е толкова дълъг“, казва той.

Според проверка на британска фирма за анализиране на дезинформацията „Лоджикли“ има нова мода в онлайн конспиративните теории – в тях се включват хора, които не вярват на тях, но го правят за забавление. „Това дава възможност на обикновените хора онлайн да си играят с конспирации“, коментира Джо Ондрак, който е старши анализатор в „Лоджикли“.

Снимка: Getty Images

 

След обвиненията, че такива конспиративни теории се появяват предимно онлайн, шеф в Х (бившият Туитър) отвърна на удара. „Традиционните медии драматично захраниха този тип наратив. Всеки отделен новинарски канал трябва да поеме отговорност и да се извини на принцеса Кейт и нейното семейство“, коментира директорът на бизнес операции Джо Бенарок

От „Мета“, компанията майка на Фейсбук и Инстаграм, наскоро публикуваха обяснение, че тяхната проверка на фактите в социалната мрежа действа така, че да забавя разпространението на измами и дезинформация. Също така те насочват потребителите към истинска информация.

От ТикТок коментираха, че редовно се ограничава съдържание, което е базирано на „недоказани теории“, но в същото време позволяват разпространението на „неточни митове, или дезинформация“, стига те да не носят директна вреда.

Според експерти конспирациите около Кейт Мидълтън ще започнат лека полека да умират след като хората намерят друга тема за разговор.