Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той спореше за висшия духовен пост с Врачанския митрополит Григорий. След балотаж между двамата предводителят на видинската епархия получи по-голяма подкрепа сред 138-те делегати на Патриаршеския събор. За Даниил са гласували 69 делегати, за Григорий – 66.

В храм-паметника „Св. Александър Невски“ на тържествена интронизация, водена от Вселенският патриарх Вартоломей, Даниил ще заеме официално новата си роля на духовен баща на нацията.

Припомняме, че на първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64-има делегати. Видинският митрополит Даниил получи 51 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил е бил подкрепен от 19 делегати. Имаше и четири недействителни бюлетини. След кончината на патриарх Неофит в началото на годината, за фаворит за негов наследник се смяташе именно Григорий.

Кой е Даниил

Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. През 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Предисторията

Това кой ще наследи Неофит се превърна в една от най-обсъжданите теми през изминалите месеци. Най-често се споменаваше името на Пловдивския митрополит Николай, който изненадващо сам се оттегли от надпреварата, въпреки че отговаряше на изискванията според Канона.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит може да бъде всеки  епархийски митрополит, който е навършил 50 години и е управлявал епархия поне 5 години. От всички митрополити деветима отговарят на посочените в Устава на Българската православна църква изисквания

Николай тогава направи ретроспекция към 2013 г., когато Светият синод проведе избор за нов патриарх след кончината на патриарх Максим. Според отец Николай, както тогава, така и днес, чрез медиите се правят неоснователни спекулации, че именно той е основният претендент за патриаршеския престол.