People stand beside tractors, as German farmers take part in a protest against the cut of vehicle tax subsidies, near the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, December 18, 2023. REUTERS/Christian Mang

Високо напрежение: Протестите на фермерите в Европа се разрастват

Фермерите се надяват да привлекат вниманието на европейските лидери

Протестите на фермери срещу ниските изкупни цени, увеличаващите се производствени разходи и екологичните политики на ЕС се разрастват, като обхващат все повече земеделци във Франция, Белгия, Германия и Италия. Те са недоволни от недостатъчните приходи, натиска на цените от вноса в сектора, както и изискванията за екологични норми в земеделието.

Фермерите се надяват да привлекат вниманието на европейските лидери в четвъртък. Въпреки че кризата не е официално на дневен ред, френският президент Еманюел Макрон каза, че ще я обсъди с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и правителствените лидери.

Вносът от Украйна, освободен от мита заради войната и подновените преговори за сключване на търговското споразумение с южноамериканския съюз МЕРКОСУР, разпалиха недоволството на фермерите, които се опасяват от нелоялната конкуренция на вноса на захар, зърно и месо.

Фермерите твърдят, че не получават достатъчно заплащане заради тромавото европейско законодателство.

„Във всеки случай нашите протести ескалират, днес сме тук и няма да се откажем. Не ни се плаща достатъчно. Притиснати сме от прекомерни регулации. Изправени сме пред нелоялна конкуренция и евтин внос.  Искаме всичко това да се промени.“, заявяват протестиращите.

Във Франция фермерите, които протестират повече от две седмици, засилиха натиска си върху правителството, като блокираха магистрали с тракторите си близо до Париж и подпалиха бали сено. Френското правителство вече се отказа от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за селскостопанския дизел и обеща да облекчи някои екологични разпоредби.

Белгийските фермери също блокираха площад в центъра на Брюксел, заявявайки, че ще останат там поне до четвъртък, когато лидерите на ЕС се срещат в града за среща на върха, посветена на европейската помощ за Украйна.

„Виждайки, че протести започват и в други страни си казахме: Е, може би ако всички се съберем, ще бъдем по-силни в очите на ЕС и бихме искали съюза да поеме отговорност.“, са на мнение фермерите.

В Германия селскостопански производители затвориха пътищата към Хамбург и още няколко по-малки пристанища.

В Италия десетки производители се събраха с трактори близо до Милано и обявиха, че са предадени от Европа.

Испанските фермери заявиха, че ще се присъединят към движението и ще организират протести през февруари.