ВКС реши делото на нарязаната с макетно ножче Дебора да се гледа в Пловдив

До намесата на върховните съдии се стигна, след като нито един член на старозагорския съд не пожела да поеме делото

Делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нарязване на Дебора Михайлова с макетно ножче и закани за убийство, е разпределено на Районния съд в Пловдив, реши Върховният касационен съд.

„Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството“, се обосновават от ВКС.

До намесата на върховните съдии се стигна, след като нито един член на старозагорския съд не пожела да поеме делото. Един от основните мотиви за отказ е свързан с гарантиране на правото на честен и прозрачен процес от независим и безпристрастен съд. Част от съдиите се мотивират с факта, че са се произнесли за мярката за неотклонение, взета в хода на досъдебното производство. Това им пречело да разгледат наказателното дело от общ характер заради изразено становище по доказателствата, въпроса за вината и доказаност на обвиненията.

На Георгиев са повдигнати 3 обвинения.

Инцидентът с нарязаната Дебора стана в края на юни м.г., но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е бил получен на 26 юни. Ден по-късно обвиняемият е задържан за 24 часа, като тогава той е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ за подобно престъпление.

Освободен е с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда“. На 31 юли Георгиев е задържан за постоянно.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.