Владимир Путин се обзаведе с девета яхта за $50 млн. – „Виктория“ (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин има нова суперяхта – 71-метровата „Виктория“, на стойност 50,1 милиона долара, която стои в пристанище в Истанбул от края на октомври. Това е деветата известна яхта на Путин, пише разследващите от Центъра „Досие“.

Според тях плавателният съд е бил заложен в отбранителния завод „Севмаш“ през 2005 г., но е завършен едва през 2019 г. Формално той принадлежи към структурите на милиардера и близък приятел на президента Путин Генадий Тимченко.

Поради голямото забавяне на строежа на „Виктория“ Тимченко, за да оправдае доверието на президента, поръчал още една яхта за Путин – 140-метровата „Шехерезада“, разказва пред „Досие“ познат на бизнесмена.

Общо в „Севмаш“ построили две яхти за президента – освен „Виктория“ това е и яхтата Graceful.

Собственик на „Виктория“ формално е фирма „Паер“, а управител е „Фазар-Инвест“. Двете компании са свързани помежду си и са част от групата юридически лица на Тимченко. Структурите се финансират чрез организацията „Веста“, която насочва средства и към газовия проект на милиардера в Узбекистан. От 2020 г. „Фазар-Инвест“ е получила 1,86 милиарда рубли. Тези средства са използвани за скъпи покупки за яхтата и нейните пътници.

„Виктория“ е базирана в Сочи и периодично достига до нос Идокопас, където се намира дворецът на Путин. Близо до носа корабът изключва своята AIS (система за автоматична идентификация) и изчезва от радарите.

Екипажът на „Виктория“ включва моряка Алексей Макаров, който преди това е работил на другата лодка на Путин – Shellest, и стюардесата Инна Ермак, която е сестра на възпитаника на академията на Федералната служба за охрана Александър Ермак, който е част от екипажите на „Шехерезада“ и Graceful. Бившият капитан на „Виктория“ Алексей Алексеев в момента командва яхтата Universe на Дмитрий Медведев.

Подобно на другите яхти на Путин, Виктория е пълна с ултраскъпи предмети. Така например пръстените за салфетки на кораба струват 76,5 хиляди рубли, плажните кърпи – 216 хиляди, шахът – 146 хиляди, таблата – 321 хиляди. В същото време на борда на суперяхтата има телевизор със свързан пакет от канали за деца.

Антуражът на Путин не крие суперяхтата в Сочи. Разследващите от Центъра „Досие“ са открили „Виктория“ в акаунта на Наталия Белугина, художествена гимнастичка и хореограф-постановчик на фестивала „Алина“, който се провежда ежегодно от Алина Кабаева.

Самата Кабаева, според приятел на бившата спортистка, редовно използва този съд.

Общо Путин има девет яхти: 54-метровата „Чайка“ (наричана преди това „Сириус“) на стойност 30 милиона евро, 46-метровата Shellest (23,9 милиона долара), 82-метровата Graceful (100 милиона долара), 37-метровата Aldoga (14 долара). -16 милиона), 32-метровата „Нега“ (12,2 милиона долара), 57-метрова Олимпия (37 милиона долара), 38-метровата Орион (14-16 милиона долара), 140-метровата „Шехерезада“ (583,1 милиона евро) и „Виктория“.