Владислав Горанов с черна прогноза: България потъва с 66 млрд. дълг

В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 г. той да стане 66 млрд. лв. Този дълг идва с лихви, поясни в предаването „Лице в лице“ бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Има много теми в разходната част на „Бюджет 2024“, които могат да се обсъдят. От големите числа човек тръгва с недоверие към предложения вариант от правителството и от Асен Василев. Например в тригодишната бюджетна прогноза и в Закона за държавния бюджет са предложени 2,4 млрд. лв. такса върху преноса на руски газ. Ние не знаем дали ще съберем тези средства, а те вече са част от приходната част“, посочи той.

Владислав Горанов призна, че му е любопитно дали „Булгартрансгаз“ ще внесе нещо утре – 14 ноември, защото в законодателството е предвидено тези такси за пренос на руски газ да се плащат от компанията. Според него дружеството не разполага с такъв финансов ресурс, за да внася подобни вноски към бюджета.

„Имаме една фикция в Закона за държавния бюджет – такса, която не е ясно дали ще бъде внесена. В същото време е заложен 3% дефицит за целия период от 2023 г. до 2026 г. Знаете ли какъв е сумарния дефицит, предложен за тези четири години? Направихме си труда да го сметнем и стана ясно, че това са 25 млрд. лв.“, каза още бившият финансов министър.

Владислав Горанов подчерта, че тези големи числа звучат абстрактно за хората, но те могат да се отрязят неблагоприятно върху техния живот. Посочи също така, че докато трупаме такива огромни дефицити чрез увеличаването на пенсиите и на доходите на работещите хора, ние практически задлъжняваме.

„Ако се сравняваме с останалите европейски държави като процент от БВП, ние сме на едно прилично ниво на външен дълг, защото имаме едни от най-ниските размери. Това обаче в никакъв случай не е достижение на Асен Василев. Това е политика, поддържана от всички правителства след 1997 г. С приватизацията успяхме да намалим дълговото бреме“, поясни той.

Според него Асен Василев няма право да натрупа толкова голям дълг за такъв кратък период от време. „Колегите от „Продължаваме промяната“ нямат легитимност да го направят с техните 30-40 депутата. Когато взимаш парите от синовете и внуците си, то трябва да се ползваш с много голямо обществено доверие“, категоричен е той.