Властта ни подслушва! „Заразата“ върви през WhatsApp

„Така и не разбрах защо ме подслушват, нямам класифицирани документи, нито съм криминално проявен“. Това разказа за „Твоят ден“ Спирос Сидерис, главен редактор на Euroactiv – Гърция, подслушван с шпионски софтуер.

„Преди 2-3 години имах проблем с телефона – спира, не може да се отвори. Не му отдадох внимание, но преди 2 месеца мой приятел каза, че е видял името ми в списъка на шпионския софтуер.

Не са намерили нищо в телефона ми. Могат да подслушват всеки. Обикновено става заради слухове, а не заради сериозен проблем със сигурността. Защото властимащите ги е страх“, смята Сидерис.

По думите му проверка кой е бил подслушван може да се направи на Citizen Lab Canada или чрез International Amnesty. Зам. главният редактор на Euroactiv – България Георги Готев споделя, че всеки ден научава за журналисти, подслушвани с шпионски софтуер.

„В Гърция е известен като „Предатор“. Всеки, който може да си го закупи, може и да шпионира. Да се шпионират журналисти е опасно за демокрацията.

Когато фирмата-производител на шпионския софтуер е била продадена за 1 млрд. евро на друг инвестиционен фонд, е отбелязано като аргументация за сумата, че има лиценз за продажба на софтуера в Кипър и България“, заяви той.

И уточни, че МВР разследва защо този софтуер се разпространява у нас. „Вирус през whatsapp предава вашия телефон в чужди ръце и се превръща в подслушващо устройство.

Мой познат кипърски журналист е бил подслушван, защото разследва корупция. Дори са му казали, че знаят какво прави. В Гърция следите водят до министър-председателя, подслушването е свързано с властта, но доказателства няма“, разкри Готев.

Според него ефектът е, че източниците на журналистите отказват да разговарят с тях и да изпращат съобщения. А чрез НПО или „Репортери без граници“ може да се опита да се направи проверка за това кой е шпиониран.