Властта рови за престъпления в Руската църква

Лидерите на формациите от управляващата „сглобка“ сезираха в сряда главния прокурор заради претенциите на руското посолство върху собствеността на столичния храм „Св. Николай Мирликийски“, известен като Руската църква.

Борислав Сарафов е призован да установи на кого е църквата, която бе заключена след изгонването на предстоятеля на руската патриаршия Васиан от ДАНС като заплаха за националната сигурност.

Сигналът до главния прокурор е подписан от Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Депутатите посочват, че има противоречива информация за собствеността на храма.

„Възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма“, се казва в сигнала.

Затова се обръщат към прокуратурата да провери и установи по безспорен начин в чия собственост се намират имотите на храма, както и да бъде потърсена наказателна отговорност, ако се разкрият неправомерни действия, свързани със собствеността на църквата.

Чия е тази църква?

Преди два дни българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да служат в руската църква „Св. Николай“ в центъра на София. Преди да влязат в храма обаче те отидоха да поиска от руската посланичка Елеонора Митрофанова да даде ключовете за храма,

Посолството обаче обяви, че църквата ще остане затворена до второ нареждане. От съобщението на Светия синод става ясно, че за назначаването на новите свещеници е бил информиран руският патриарх Кирил.

По това време русенският митрополит Наум обясни, че храмът не бива да се смята за руски. Той се позова на решение на руската църква от 1952 г., според което „всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква“.

Близо 60 години преди това Столичната община на свой ред е дарила земята на руското агентство (посолство) в София за построяването на църква. Това става ясно от документите, публикувани от „Свободна Европа“.

Междувременно обаче се появи лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който публикува в социалните мрежи нотариалния акт на Руската църква, от който се разбира, че тя е собственост на руското посолство.

Нотариалният акт е вписан през 1997 година. Това само задълбочи съмненията, защото към този момент действа конституционна забрана чужденци да притежават земя в България.

Нищо не ясно

Агенцията по вписванията потвърди, че дипломатическата мисия на Москва има нотариален акт за собственост върху църквата и земята под нея. Министерство на правосъдието обаче уточни, че агенцията не е компетентна да определя чия е собствеността, като трябва да се извърши задълбочена проверка на архивите и анализ на нормативните документи.

„За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този нотариус е извършил престъпление като е издал този акт. Но ние не сме компетентни, затова с колегите сезирахме главния прокурор, който да се произнесе има ли, или няма престъпление. Ако се окаже, че няма документи за руската църква, се надяваме прокуратурата да поиска разваляне на този нотариален акт и църквата да се върне на българската държава, на църквата“, каза депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Още в понеделник той се зае с нелеката задача да отключи Руската църква, за да може да бъде посещавана от миряните.