Росен Христов обяви създаването на НЕО

Властта създаде нова държавна фирма в енергетиката – НЕО

Въпреки трупащия се печален опит роенето на държавни фирми в България продължава. Днес служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви старта на поредния „бизнеспроект“ –  държавно дружество с амбициозното име „Национален енергиен оператор“. Христов съобщи новината на конференцията Energy of Tomorrow, организирана в София от Investor.bg.

„България ще създаде държавна компания за зелена енергия – дъщерна на Български енергиен холдинг (БЕХ) , която ще се фокусира върху развитието и съхраняването на зелена енергия. Работи се ефективно с Европейската комисия (ЕК) за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на такива технологии“, заяви енергийният министър.

Проверка в Търговския регистър показа, че още в началото на април е вписано ново дъщерно предприятие на БЕХ – „Национален енергиен оператор“ (НЕО). То е регистрирано с капитал 30 млн. лева с твърде обтекаем предмет на дейност:  „изграждане и експлоатация на  съоръжения за електрическа енергия и всички други незабранени от закона дейности“.

Обтекаеми бяха и обясненията на министъра за създадената при необяснима конспиративност фирма НЕО.  „България има нужда на ускоряване на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. Енергетиката много нашумя в рамките на последната година заради цените на енергоизточниците. Също така се ускориха някои процеси на европейско ниво, като декарбонизация и алтернативни източници на енергия“, каза Христов на форума.