Влизат в продажба билетите за достъп до Венеция. Как да си купите?

От 25 април Венеция въвежда широко обсъжданата входна такса за дневни посетители

От 25 април Венеция въвежда широко обсъжданата входна такса за дневни посетители. През 2024 г. тя ще се прилага пилотно само в определени дни от натоварения сезон, в периода между 25 април и 14 юли.

Дори и да нощувате в града на тези дати, ще трябва да се регистрирате, въпреки че няма да плащате такса, посочва CNN. За целта на 16 януари местните власти пуснаха онлайн платформа за резервации.

Ето всичко, което трябва да знаят туристите, преди да се отправят към Венеция:

Кога ще влезе в сила входната такса?

Тя ще се дължи за 29 дни между 25 април и 14 юли. Датите са както следва:

 • 25-30 април
 • 1-5 май
 • 11-12 май
 • 18-19 май
 • 25-26 май
 • 8-9 юни
 • 15-16 юни
 • 22-23 юни
 • 29-30 юни
 • 6-7 юли
 • 13-14 юли

Таксата ще се плаща за дневни посещения от 8.30 до 16.00 часа. За 2024 г. тя е в размер на 5 евро на човек на ден.

През настоящата година градът освободи от такса пътуващите до повечето острови в лагуната, включително туристическите центрове Мурано и Бурано, както и до плажния Лидо.

Въпреки това повечето посетители на Мурано и Бурано ще трябва да платят таксата, така или иначе, тъй като пристигат с фериботи.

Хората, преминаващи през Piazzale Roma (крайната автобусна спирка), Tronchetto или Stazione Marittima (на които все още акостират малки круизни кораби), ще бъдат освободени от плащане, стига да не пресичат Стария град.

Какво и как да платите, ако сте на еднодневна екскурзия във Венеция?

Местните власти пуснаха онлайн платформа, която ви позволява да предплатите дневното си посещение. Трябва да изберете възможността „плащане на таксата“, след което да посочите вашата дата и броя на туристите, включително деца под 14 години (за които посещението е безплатно).

След въвеждането на имената на пътниците над 14 години ще имате 10 минути за плащане. Когато сте готови, ще получите документ по имейла, в който са посочени инициалите ви, кодът за резервация, денят и QR код. Можете да го разпечатате или да го покажете на телефона си при проверка.

На „билета“ са указани различните градски пропуски, които можете да купите, както и глобите за непристойно поведение. Имайте предвид, че написаното е на италиански, въпреки че кандидатстването за достъп може да бъде и на английски.

В билета не фигурират децата, въпреки че те трябва да бъдат посочени в онлайн платформата.

Всичко ви се вижса твърде сложно? При „извънредни“ обстоятелства ще можете да платите таксата и при пристигането си на две входни точки: автобусната крайна спирка Piazzale Roma и жп гарата Venezia Santa Lucia. Очаквайте обаче дълги опашки.

Ако искате да откажете посещението си, можете да го направите до 23.59 ч. в деня преди датата на резервация.

Ако отсядате във Венеция

Ако имате нощувка в града с потвърдена резервация, не е необходимо да плащате такса, тъй като дължите данък за престоя. Все пак ще трябва да се регистрирате в платформата, за да получите QR код, който да показвате при проверка.

Има и други изключения, при които не се плаща такса за достъп, включващи собствениците на имоти в града, студенти и работещи във Венеция. Те обаче също ще трябва да се регистрират в платформата, за да получат дългосрочен QR код, валиден за 2024 г.

Дневни QR кодове трябва да притежават:

 • Хора, посещаващи града по работа или за краткосрочно обучение
 • Туристи, нощуващи в по-широката община Венеция, която включва Местре на континента
 • Хора, посещаващи жители на Стария град – историческия център на Венеция
 • Деца под 14 г.
 • Посетители с увреждания и лицата, които се грижат за тях
 • Хора, посещаващи града за спортно събитие (например Венецианския маратон) или за лечение.

Как ще се проверяват входните билети?

Ще има седем основни точки за достъп и проверки на билети, включително на летището, жп и автогарите, пристанището и на местата по крайбрежието, на които акостират много лодки.

Местните власти посочват, че това няма да са единствените контролно-пропускателни пунктове, но в момента все още не е уточнено местоположението на останалите.

Глобите

Всеки, който не може да предостави актуален QR код, ще бъде глобен. Санкциите ще варират между 50 и 300 евро, плюс допълнителни 10 евро за покриване на входната такса. На виновните може да им бъде потърсена и наказателна отговорност.

Защо Венеция въведе такса?

Градът се задъхва под напора на туристите – около 30 милиона посещават Венеция всяка година, на фона на едва 50 000 местни жители. Голяма част от тях са еднодневни туристи, които оставят малко пари в местната икономика, но много боклук и хаос.

Идеята за таксуване няма за цел да откаже хората да посещават Венеция, а да отслаби напрежението през пиковия сезон и натоварените дни.

Градът беше подложен на натиск и от страна на ЮНЕСКО, която заплаши да добави Венеция към списъка със застрашено световно наследство през 2023 г. Предложението беше отхвърлено, след като местните власти въведоха таксата.

Благоприятен вторичен ефект може да бъде ограничаването на спираловидно нарастващия брой незаконни имоти, отдавани под наем краткосрочно.

Тъй като всеки, който нощува във Венеция, ще трябва да посочи къде е отседнал, наемодателите ще трябва да се регистрират и да плащат данък върху дохода от наеми.