FILE PHOTO: A Boeing 737 Max aircraft during a display at the Farnborough International Airshow, in Farnborough, Britain, July 20, 2022. REUTERS/Peter Cziborra/File Photo

Внезапно почина втори разобличител на „Боинг“

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на „Боинг“ – „Спирит Аеросистемс“ – и един от първите податели на сигнали, според които ръководството на „Спирит“ е пренебрегнало производствените дефекти на Boeing 737 MAX, почина във вторник сутринта от внезапна, бързо разпространяваща се инфекция.

Джошуа Дийн е живеел в Уичита, Канзаса, където се намира „Спирит“. Той е бил на 45 години, в добро здраве и е водил здравословния начин на живот. “Почина след две седмици в критично състояние”, каза леля му Карол Парсънс пред „Сиатъл Таймс“.

Говорителят на „Спирит“ Джо Бучино излезе с изявление: „Мислите ни са със семейството на Джош Дийн. Тази внезапна загуба е зашеметяваща новина тук и за неговите близки.”

Дийн даде показания по съдебно дело, заведено срещу „Спирит“ от акционерите на компанията, и подаде жалба до Федералната авиационна администрация за „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт на качеството на производствената линия 737“.

„Спирит“ уволни Дийн през април 2023 г. Той подаде жалба до Министерството на труда, твърдейки, че прекратяването на договора му е отмъщение за това, че разкри опасения, свързани с безопасността на въздухоплаването.

Дийн беше представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която също представляваше Джон Барнет, другият разобличител на нередности в Boeing. Тялото на Барнет беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел на 9 март, точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди смъртта си свидетелят е казал на своя близка семейна приятелка, че ако нещо се случи с него, да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е прострелял сам.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари тази година част от фюзелажа на Boeing 737 Max излетя по време на полет. Полският президент Анджей Дуда трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар Антъни Блинкен също трябваше да се откаже да лети с Boeing заради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия. Това не е първият проблем със самолета на Блинкен: през януари по време на полет от Давос беше открит теч на кислород в държавния Boeing 737, където Блинкен вече беше успял да кацне с ескорта си. Повредата се оказва невъзможна за поправяне и самолетът беше обявен за опасен за летене.