Внимание! Радиоактивен облак пълзи към Европа

Руски висш служител заяви, че радиоактивен облак се движи към Западна Европа и че повишена радиоактивност е открита в Полша. Говорейки на среща в руския северозападен град Сиктивкар, секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза, че облакът се е образувал, след като руските военни са ударили товар с боеприпаси с обеднен уран, доставени от Обединеното кралство на Украйна.

Коментирайки пристигането на президента на САЩ Джо Байдън за срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима, Патрушев припомни, че една от заявените цели на визитата е „да помогне на Украйна“.

„Те вече „помогнаха“ на Украйна, (САЩ) оказаха натиск върху своите сателити и доставиха боеприпаси с обеднен уран. Тяхното унищожаване (муниции) доведе до „отпътуването“ на радиоактивен облак към Западна Европа. Увеличаването на радиацията вече е налице записани в Полша“, предупреди Патрушев.

Обединеното кралство обяви в края на март, че ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, решение, което беше посрещнато с критики от Русия.

Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН, изрази загриженост относно решението на Обединеното кралство, като каза:

„Видяхте опасенията, които изразявахме през годините относно всяко използване на обеднен уран предвид последствията от такова използване. И тези ще важи за всеки, който предоставя такова въоръжение“.