В прохода Петрохан снежната покривка на места е вече 15 см

Внимавайте, снегът затрупва цяла България

Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи предимно от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни райони от дъжд, но със застудяването и там бързо ще премине в сняг, предаде БГНЕС.

Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 cm. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен в 14 области на Западна, Северна и Южна България. В тези области ще се образува снежна покривка 10-15 см, в планинските райони до 25-30 см. Очакват се рязко понижение на температурите, умерен вятър и условия за виелици и навявания. Жълт код за снеговалежи е обявен в останалите 14 области на Източна България.

Сутринта температурите са между 0° и 5°, през деня ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините е облачно с валежи от сняг. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата – югозападен вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

По Черноморието е облачно с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°.