Военна колона изплаши Варна

Военната колона, преминала през Варна във вторник, е с техника за националното учение „Шабла 2024“. Това съобщават от Министерството на отбраната.

Ведомството обясни това след появили се твърдения в социалните мрежи, че техниката е за Украйна.

Заради публикациите от МО посочват, че участието на български военнослужещи в учения и тренировки в национален и съюзен формат е ключово за изпълнение на конституционните им задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост.

Възпрепятстването на нейната подготовка може да има единствено негативни последици за националната сигурност и международния авторитет, посочват от министерството. А използването на случая за „всяване на страх и разпространение на дезинформация“ има тежки и трайни вреди в сложна геополитическа обстановка.

На Аспаруховия мост е имало ПТП, което е наложило затварянето му от МВР., а военната колона е била ескортирана от екипи на Служба „Военна полиция“, припомнят от МО. И подчертават, че армията е деполитизирана. И затова министерството определя като недопустимо въвличането на Българската армия в предизборната кампания.