Войната напомпа мускулите на „Лукойл”

Вместо да го убие или поне нарани, войната зареди догоре бизнеса на руския гигант „Лукойл” в България.

Компанията, която е практически монополист в сектор „Горива“ в България, би трябвало да е в сложна обстановка заради огромния брой санкции, много от които са насочени именно към петролния бизнес.

Реалността е различна: бизнесът на „Лукойл“ в България бумти. Изненадващото е, че той бумти до голяма степен заради износа към Украйна.

Има и друга особеност, която на пръв поглед е нелогична: руският сорт петрол „Уралс“, с който работи „Лукойл“, е на цени, много по-ниски, отколкото котировките на по-масовите сортове.

И въпреки това цените в България се повишиха рязко в началото на годината, за да се успокоят до известна степен в нейния край. Очевидният въпрос по всички теми е: защо?

Отговорът в „Гласът на Капитал“ от журналистите Калина Горанова и Кирил Кирчев, които очертават всичко важно около „Лукойл“, отговарят на най-често задаваните въпроси и обясняват къде стоят България и служебното правителство на фона на случващото се в Европа – България едновременно гласува и нови санкции срещу Русия, включително и по отношение на петролни компании, и се бори за дерогации и износ на „Лукойл“ през страната.

Всичко това, разбира се, е функция на зависимостта на България от руски петрол – и от самата „Лукойл“.