Войната се разраства! Израел удари Ливан

Израелската армия подложила на артилерийски обстрел район в Ливан, от който са били изстреляни снаряди срещу Израел, предаде Ройтерс. В събота палестинската ислямистка групировка „Хамас“ предприе най-голямата атака срещу Израел от години.

„Израелските сили за отбрана понастоящем подлагат на артилерийски обстрел район в Ливан, от който бе произведена стрелба“ срещу територията на Израел, се казва в изявление на израелските въоръжени сили, предаде БТА.

„Израелските сили за отбрана са подготвени за всички сценарии и ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, за да гарантират сигурността на израелските граждани“, се казва още в изявлението.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски военен пост във Фермите на Шабаа рано тази сутрин, заявиха пред Ройтерс трима източници в сферата на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

Хиляди израелски войници извършват в момента и операции в села близо до границата с ивицата Газа, съобщи говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари, цитиран от израелски медии. Според него повечето от бойците, нахлули на израелска територия, са убити или заловени. Говорителят уточни, че в момента продължават операции в района на плажа Зиким, в селата Беери, Кисуфим, Суфа, както и в град Сдерот. Но боевете сега са само в Беери. В други населени райони военните прочистват района, търсейки бойци на Хамас.

По-рано бе съобщено, че тази сутрин израелска територия е била обстрелвана от Южен Ливан. Армията нанася ответни артилерийски удари в района, откъдето е обстрелът.

Говорителят уточни, че в момента продължават операции в района на плажа Зиким, в селата Беери, Кисуфим, Суфа, както и в град Сдерот. Но боевете сега са само в Беери. В други населени райони военните прочистват района, търсейки бойци на Хамас.

Междувременно ливанското шиитско движение „Хизбула“ пое отговорност за ракетното и артилерийско нападение срещу окупираната от Израел територия Фермите на Шабаа, като заяви, че действа „в солидарност“ с палестинския народ, предаде Ройтерс.

Shelling of Southern Lebanon by the zionists apartheid state has started pic.twitter.com/lKe7DcpKrl

— Angelo Giuliano (@Angelo4justice3) October 8, 2023

В писмено изявление на „Хизбула“ се казва, че атаката е била насочена срещу три поста, включително срещу „обект с радар“ във Фермите на Шабаа – територия, окупирана от Израел през 1967 г., за която претендира Ливан.

Освен това израелските въоръжени сили заявиха, че техен дрон е поразил пост на „Хизбула“ в района на Хар Дов, близо до границата с Ливан.

По последни данни повече от 300 жители на Израел са загинали, още над 1 500 са пострадали в резултат на нападенията на радикалното палестинско движение „Хамас“, съобщи „The Jerusalem Post“, като се позова на Министерството на здравеопазването на страната.

В събота говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари потвърди, че палестински бойци са взели израелци за заложници. Той не уточни точния им брой. Палестинските групировки обявиха, че са пленили повече от 50 войници, служители по сигурността и цивилни на територията на Израел и са ги отвели в ивицата Газа.

Сутринта на 7 октомври от ивицата Газа започнаха да се изстрелват ракети към израелска територия. В контекста на случващото се израелската армия обяви „състояние на готовност за война“ и скоро обяви началото на ответна операция „Железни мечове“. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е в състояние на война и ще я спечели, а врагът ще бъде унищожен.