Войната в Украйна вдигна заплатите във ВМЗ „Сопот“

Заплатите във ВМЗ-Сопот са се вдигнали двойно, а пенсионирани служители са извикани обратно на работа, пише в репортаж за България швейцарската медия SRF. Украйна ли е причината?

„Всичко, което можехме да дадем на Украйна, ние вече ѝ го дадохме“, казва служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред обществено-правната швейцарска медия SRF. Това изявление той прави и по повод нашумялата статия в германския вестник „Ди Велт“, посветена на българските доставки на боеприпаси и горива, които „спасили“ Украйна.

Според авторката на репортажа в швейцарската медия Сара Новотни заглавието в германския вестник е било малко преувеличено, но иначе България наистина била в състояние да помага на Украйна, защото има голяма оръжейна индустрия и произвежда по съветски стандарти.

Министър Стоянов твърди, че в рамките на неговия мандат България не е изнасяла боеприпаси за Украйна – изнасяни са единствено военни стоки, от които самата България вече не се нуждаела. „Продукцията на нашата оръжейна индустрия не се насочва към Украйна“, обяснява министърът. И добавя, че тази продукция се изнася за други около 50 държави – тъкмо поради това оръжейните заводи в България били в такова добро състояние.

„На Русия навярно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад“

По-нататък в своя репортаж Сара Новотни пише: „Но един въпрос си остава: Дали България не се съобразява прекалено много с Русия? „Политически навярно“, отговаря министърът на икономиката Стоянов на швейцарската медия. „Но аз не съм политик. Традиционно Русия е силно представена тук – или беше силно представена.“

Авторката отбелязва, че България все пак вероятно изнася през трети страни оръжия за Украйна – нищо, че министърът не го потвърждава. „А на Русия навярно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад. В страната на няколко пъти ставаха пожари в оръжейни складове, а миналата година пожар унищожи и документи в МВР. Естествено, съществува подозрението, че зад това стои Русия. Но досега българското правосъдие сякаш не разследва сериозно“, четем още в репортажа на SRF, който продължава от Сопот.

По-високи заплати и нужда от хора във ВМЗ-Сопот

Новотни разговаря с униформен мъж в кафене в Сопот. Той разказва пред швейцарската медия, че работи като охрана в оръжейната фабрика, а за последните две години заплатата му е била увеличена двойно. Охранителят не иска да каже дали това има връзка с войната в Украйна, пък и нямал право да разгласява служебна информация.

Една жена обаче се съгласява да говори с швейцарската журналистка и ѝ казва, че според нея заплатите са се вдигнали само заради войната. Затова и бизнесът вървял добре – иначе никой не се нуждаел от съветски боеприпаси. Въпросната жена била пенсионерка, но от фабриката отново я повикали да работи, защото спешно им трябвали хора, пише още SRF.

Пенсионираната дама обаче казва, че не иска да има война. По думите ѝ „зад всичко това стоели Съединените щати, а тя самата имала угризения на съвестта и била готова начаса да престане да работи, ако по този начин можела да спре войната“. Швейцарската медия уточнява обаче, че жената добавя, че все пак не иска да гладува, а пенсията ѝ не ѝ стига.

Междувременно двама младежи в Сопот са на противоположни мнения по въпроса дали оръжейната фабрика е полезна за града им. „Да“, казва единият, „Не“, възразява другият – „типична сценка от една раздвоена страна“, коментира в края на репортажа си Сара Новотни.

Оръжията – изключително деликатна тема

„Оръжейните доставки разделят обществото“ – така е озаглавен и един репортаж от Весела Владкова, публикуван наскоро на сайта на германската обществено-правна медия MDR.

Пред германската медия военният експерт Йордан Божилов твърди, че по време на Студената война във военно отношение България била една от най-силните държави в Европа. Божилов хвали високото качество на българските боеприпаси, които вървели на високи цени по световните пазари. „Имаме капацитет да произвеждаме за Украйна, но липсва политическата воля“, казва той пред MDR.

Авторката на репортажа пояснява, че страната е спечелила поне един милиард от продажба на оръжие за Киев и коментира: „В политическо отношение тази тема е крайно деликатна: това е един икономически успех, с който проруските сили в страната не биха искали да се кичат.“

А към края на нейния репортаж четем: „България отказва да предостави оръжие и боеприпаси за защитата на Украйна срещу руската инвазия, за сметка на които да получи модерно западно оборудване. По този начин обаче страната все повече се изолира в рамките на НАТО и пропуска възможността да модернизира армията си бързо и евтино.“