Волгин излиза в отпуск от БНР заради номинацията му за евродепутат от “Възраждане“

Във връзка с номинацията му за кандидат в изборите за Европейски парламент водещият на предаванията „12 плюс 3“ и „Политически НЕкоректно“ по програма „Хоризонт“ Петър Волгин е в платен отпуск, считано от 8 април. Това съобщиха в понеделник вечерта от БНР.

Докато Волгин е в отпуск, водещ на предаването „Политически НЕкоректно“ ще бъде Силвия Великова.

На 1 април варненската структура на „Възраждане“ номинира четирима души за листата на партията с кандидати за евродепутати – Станислав Стоянов, Рада Лайкова, Петър Волгин и Виктор Папазов. Днес стана ясно, че и русенската структура на „Възраждане“ е номинирала четиримата за кандидати за евродепутати.

Миналата седмица от ефира на БНР Волгин заяви, че обмисля предложението и ще съобщи скоро дали ще се кандидатира за евродепутат.

Съдебните казуси

Колективният иск срещу Волгин за изказването му във Фейсбук „Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“ е допустим. Това прие на днешно заседание Софийският градски съд и даде ход на делото. Ищците по иска са 41. Самият иск е на стойност 100 000 лева.

Завелите делото настояват съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява членовете на техните семейства, като изказванията му са направени умишлено и злонамерено, и са противоправни и противоречащи на закона. Те настояват още Волгин да бъде принуден да преустанови тези си изказвания.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 14 октомври 2024 г.

Това е вторият иск срещу Волгин по изказването му във Фейсбук за Народния съд. Първият иск беше от 102-годишната Ц.Г., която загуби на първа инстанция. Решението на съда гласеше, че Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си – той обаче няма как да е причинил с думите си вреда на жена, която е жертва на комунистическия режим, но не и на самия Народен съд. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат. Обжалването на решението по това дело ще бъде разглеждано през февруари 2025 г.