Времето се обръща: След 41˚ жеги идва…

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите ще се движат в рамките на 35-40 градуса. В крайните югозападните райони – Сандански, до 41 градуса в събота и неделя.

„Горещото време с температури над 33 градуса в населените места продължава доста дълъг период, което създава проблеми в обществения живот и в организацията на работа. Всички пътуващи трябва да се съобразяват с горещото време. Жълтият код е в сила до края на седмицата“, каза Янков за Bulgaria ON AIR.

Валежите ще бъдат съсредоточени в планинските район на западните части. През уикенда ни очакват максимални температури от 34 до 41 градуса, по морето ще бъде по-хладно – температури около 28 градуса. Температурата на морската ще се задържи 23-24 градуса, стана ясно от прогноза на синоптика.

Времето с високи температури ще се задържи и в началото на следващата седмица.

Обрат на времето ще започне от сряда. Средиземноморски циклон се насочва към Балканите. Съвместно с по-влажен въздух от север дъждовете ще бъдат често явление и предстои понижение на температурите.

В четвъртък и петък значителни количества валежи ще има в централните райони. Във вторник и сряда в западните и централните райони ще има условия за градушки.

В края на юни традиционно времето е по-динамично. Юли се очаква да бъде сух, валежи ще има главно в Западна България, посочи още Янков.