Времето се побърка – след жегата идва тайфун със сняг

Няколко дни с опасно силен южен вятър и необичайно високи за сезона температури ще бъдат заменени до часове от проливни валежи от дъжд, застудяване и сняг. С много силни на моменти и бурни пориви ще остане в цялата страна и в следобедните часове, особено по северните склонове на планините, съобщават синоптиците.

Засега ще бъде още по-топло, в сравнение с вчера, с максимални температури в повечето райони между 16 и 23 градуса. Вечерта в западните части от страната ще започнат валежи от дъжд, които утре ще обхванат почти цялата страна.

Предупреждение за значителни количества е обявено в западната половина, а в източната ще продължи да духа силен южен вятър и максималните там ще останат до около 18-20 градуса.

От северозапад ще нахлува по-студен въздух, ще започне понижение на температурите и привечер на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг. Ще се образува и снежна покривка.

В планините ще остане много ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад.

Ще бъде предимно облачно и с валежи, над 1000 метра от сняг, като по-значителни ще са в Рило-Родопския масив. Има условия и за виелици.

След временно спиране през почивните дни отново ще вали, предимно слабо. В събота в Западна България ще има и дъжд, и сняг, в Източна, където ще продължи да духа силен южен вятър – само дъжд.

В неделя дъжд ще вали главно в източната половина от страната. Температурите ще се понижат, по-съществено в северозападната половина от страната.