Все още: „Едно кафе, моля“ = шезлонг и чадър в Гърция

Гърция не е премахнала практиката чадър и шезлонг на плажа да се ползват на цената на едно кафе. Подобна информация се разпространи в медиите в началото на летния сезон, но тя бе опровергана от главния секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу в интервю за БНР.

„Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните ѝ части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг. Българските туристи са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега“, посочи Анастасопулу.

Тя допуска, че дезинформацията може да се е получила около скорошни публикации за остров Миконос, където бяха открити редица строителни нарушения при плажните барове и заведения, които бяха.затворени и предстои да бъдат премахнати.

Трябва да се има предвид, че много гръцки плажове са с входна такса, която това лято варира от 6 до 10 евро на човек и двойно по-малко за дете. Тази такса покрива ползване на чадър, а някъде и на шезлонг. Напълно безплатни са само общинските плажове, но те рядко са с чадъри.

С 25% по-високи цени в заведенията

Това лято цената на кафето или популярното гръцко фрапе на плажа е минимум 4 евро, докато предни години в масовия случай бе 3 евро. Повишени са цените и на други напитки и храни в плажните заведения. Пресен сок е 7 евро, а сандвич – 15.

С 25-30% са скочили цените в заведенията в южната ни съседка заради поскъпването на хранителните продукти. Еднa cĸpoмнa вeчepя зa двaмa в oбиĸнoвeнa тaвepнa, ĸoятo минaлaтa гoдинa e cтpyвaлa oĸoлo 40 eвpo, вeчe e минимyм 60 eвpo, cпoдeлят ĸлиeнти. С минимум 25% по-високи са и цените на хотелските нощувки.

Така гръцкото море се оказва скъпо и за самите гърци – всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка, оповестиха тези дни от гръцкия Съюз на потребителите.

На островите поскъпването както на хотелите, така и на плажните услуги и заведенията за хранене е толкова високо, че отблъсква дори платежоспособните туристи. С около 20% са намалели резервациите за популярни острови като Миконос и Санторини, съобщава БНР.

Европейските туристи се пренасочват към алтернативни дестинации като Мексико и френската Ривиера, където цените също са високи, но донякъде логични, обясняват европейски туристически агенции.