Всичката Мара втасала: Сглобката изстрелва сателити в Космоса

Министерството на икономиката и Министерството на отбраната с кабинета на сглобката разработват съвместна инициатива за изстрелване на констелации от сателити в Космоса, които да помагат за развитие на българската икономика и решаване на въпроси на сигурността. Това стана ясно по време на церемония по откриване на обновената космическа лаборатория във Факултета по физика на Софийския университет.

Инициативата за изпращане на констелация от сателити в космоса е пример за това как държавата и бизнеса могат да си сътрудничат.

Тя ще бъде финансирана и от българското правителство, каза министърът на икономиката Богдан Богданов, цитиран от БНР.

„Но тук не говорим просто за хардуер, а за реални приложения, които да се използват от българската държава и българските институции. Но крайната ни цел наистина би била да създадем една инфраструктура, в която българските предприемачи да се възползват от тези иновации да могат да създават приложения вече на световно ниво, които не просто да са иновативни решения, които ние да използваме в България, а решения, които да решават важни проблеми било то сигурност, било то околна среда, било то пътна безопасност“, добави той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изрази надежда, че проектът ще тръгне успешно и да бъде реализиран.

„И вече обмисляме, работейки по програмата за инвестиции за следващите 10 години, как на основата на това съзвездие ние ще продължим нататък, и ако трябва ще добавяме капацитет, за да можем то да бъде използвано в пълна степен за нуждите на сигурността и отбраната“, посочи Тагарев.