The lights of cars passing in front of University of Sofia, Bulgaria

Всички държавни университети спират работа на 20 май

Ректорите на държавните висши училища написаха общо отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев. Те обявиха, че от 20 май започват стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра (протестите ще се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят). В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

 

„На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер”, пише в писмото им.

 

„В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани”, пише в писмото от ректорите на държавните висши училища в България.

Те изтъкват, че преподавателите, учените и служителите в администрацията на висшите училища са гръбнакът, които формира т. нар. „елит на нацията“. Желанието им е грижата за българската наука и образование да е изведена като основен национален приоритет в политиките на държавата.

„През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)”, се казва в писмото на ректорите.