Всички ученици от 1-ви до 12-и клас с безплатни учебници през следващата учебна година

Средствата за учебници за държавните училища са осигурени по бюджетите на съответните министерства

Осигурени са средствата, с които правителството гарантира безплатните учебници за всички ученици и деца в детските градини. Това става ясно от среща на премиера акад. Николай Денков с ръководството на Асоциация „Българска книга“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговора е участвал и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Кабинетът ще отпусне допълнителни 93 млн. лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до ХII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година. За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII до XII клас. Досега такива получаваха учениците от 1. до 7. клас. Така за следващата учебна година безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети ще получат всички ученици от 1 до 12 клас.

Средствата за учебници за държавните училища са осигурени по бюджетите на съответните министерства.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков и създателят на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер обсъдиха на среща в Министерския съвет пропуските в образователната система в България, довели до тревожните данни от международното изследване PISA в края на 2023 г.