Вучич скочи на САЩ, Германия и Турция, че активно въоръжават Косово

Държавният глава на Сърбия посети заедно с министъра на отбраната Милош Вучевич дежурния и оперативен център на Агенцията за военна сигурност

„Съединените щати, Германия и Турция активно въоръжават паравоенните сили за сигурност на самопровъзгласилата се Република Косово“. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, предаде Тanjug.

Държавният глава на Сърбия посети заедно с министъра на отбраната Милош Вучевич дежурния и оперативен център на Агенцията за военна сигурност. Там той коментира:

„Прищина има най-бързо нарастващия бюджет за въоръжените сили и полицията, които не трябва да съществуват според международното право. През последните четири години Косовски сили за сигурност (КСС) се увеличиха повече от два пъти. Силите на Косово се трансформират под ръководството на САЩ и трябва да достигнат 5,5 хиляди действащи военнослужещи и 20 хиляди резервисти, поради което обмислят въвеждането на задължителна военна служба за изпълнение на тези задачи“, заявява Вучич.

Според него до 2027 г. КСС трябва да бъдат оборудвани с 360 единици бронирана техника, хеликоптери, противотанкови ракетни комплекси (ПТРК), самоходни минохвъргачки, гаубици, ударни безпилотни самолети и дронове-камикадзе, „доставени от САЩ, Германия и Турция“.