ВЯРНО или НЕВЯРНО: 20 факта за храните

Шоколадът причинява акне, стридите са афродизиак - дали е така?

 

Вярно или не? Сиренето ви кара да сънувате лоши сънища, а стридите са афродизиак? „Гардиън“ проучва различни наложили се във времето здравни съвети, мъдрости и митове като разговаря за тях със специалисти.

Пилешката супа помага при настинка и грип

Вярно: „Когато сте настинали, най-доброто нещо, което можете да ядете, е обилна, питателна супа“, Рианън Ламбърт, диетолог и автор на книги. „Пилешкото съдържа витамин В12 и други антиоксиданти и витамини, които поддържат имунната система и подпомагат храносмилането. Освен това е богато на протеини, които са полезни за възстановяването на клетките. Добавянето на повече зеленчуци също увеличава витамините и минералите, които са необходими за подпомагане на възстановяването“, обяснява тя.

Шоколадът причинява акне

Невярно: „Кожата е най-големият ви орган и има свой собствен микробиом – свои собствени бактерии, така че колкото по-добре се храните, толкова по-добра е кожата ви“, казва Ламбърт.

„Малките количества шоколад няма да повлияят значително на здравето на кожата, но шоколадът с по-малко захар и млечни продукти е по-добър. По-важно за здравето на кожата е хидратацията – трябва да пиете минимум 1.5-2 литра (6-8 чаши) вода на ден. Кафето е диуретик, но количеството течност, което приемате, превишава това, което губите с урината. Чаят също е добър, но избягвайте да го пиете по време на хранене, защото танините в чая блокират усвояването на желязото. А недостигът на желязо може да доведе до симптоми като сърбеж по кожата.

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Невярно: „Не е вярно, но може да ви държи далеч от аптеката“, казва диетологът д-р Хейзъл Уолъс. „Едно проучване разглежда здравните практики на хората, които ежедневно ядат ябълки, и установява, че те използват по-малко лекарства, отпускани с рецепта. Това има повече общо с това, че са по-здрави като цяло. Хората, които ядат ябълки, също са по-високо образовани и е по-малко вероятно да пушат, и оттам идват ползите за здравето, а не толкова от яденето на ябълки. Въпреки това, тъй като ябълките са питателни, една на ден не е лоша идея.

Излизането с мокра коса ви причинява настинка

Невярно: „Ако мократа коса ви кара да треперите от студ, това е възпалителна реакция, така че вероятно вече имате вирусна инфекция“, казва личният лекар Пънам Кришан. „Но ако иначе сте здрави, няма да настинете. Липсата на сън и стресът влияят на имунната ви система, правейки ви податливи, но можете да хванете настинка само от други хора, особено в студено време. Вирусите и бактериите се разпространяват лесно, когато сме скупчени на закрито без вентилация.“, допълва тя.

Морковите ви помагат да виждате в тъмното

Вярно: „Морковите съдържат витамин А, който е важен за зрението, тъй като помага за образуването на пигмент в ретината, наречен родопсин“, казва д-р Аян Панджа, лекар в NHS. „Това е необходимо за виждане при слаба светлина. Дефицитът на витамин А може да доведе до затруднено виждане при слаба светлина, така че приемането на достатъчно храни като моркови, листни зеленчуци и сладки картофи – е важно за нощното виждане.“, обяснява той.

Пикантното къри предизвиква раждане

Невярно: „Теорията е, че подправките стимулират червата да работят по-усилено и в същото време могат да стимулират матката“, казва Кришан. „Когато сте на път да започнете да раждате, червата са естествено раздразнени, така че повечето жени получават диария като знак, че бебето идва. Никаква храна обаче няма да доведе до раждане, то вероятно е било неизбежно.“

Нахранете вируса, уморете от глад бактериите

Вярно: „Храненето е важно за възстановяването при настинка, в идеалния случай с въглехидрати, за да се подхранва имунния отговор срещу вируса. Обратно, при бактериалните инфекции помага гладуването – реакцията на тялото към бактериите може да бъде екстремна, така че намаляването на въглехидратите възпрепятства претоварването на имунната система Течностите обаче са от съществено значение и при двата вида заболявания и е по-добре да ядете малко и често, ако е възможно“, обяснява Ламбърт.

Куркумата предотвратява сърдечни заболявания

Вярно: „Доказано е, че куркумата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като и двете помагат в борбата със сърдечните заболявания чрез намаляване на оксидативния стрес – вреден биологичен процес, подобен на ръждясването на желязото“, казва д-р Панджа. „За да усвоите активната съставка в куркумата – куркумин – имате нужда от мазнина като зехтин и съединение, наречено пиперин, намиращо се в черния пипер, въпреки че не е ясно колко ще ви трябва, за да усетите ползата. Кришан добавя: „Високите дози куркума могат да повлияят на някои лекарства за разреждане на кръвта, така че първо се консултирайте с личния си лекар“.

Пукането на кокалчетата ще ви докара артрит

Невярно: „Този щракащ звук от пукане на кокалчета се причинява от бързото освобождаване на азотен газ от течността, която смазва нашите стави“, казва Панджа. „Това всъщност не е вредно за ставите и няма доказателства, че може да причини артрит. Въпреки това, някои проучвания показват, че прекомерното пукане на кокалчетата може да бъде свързано с подуване на ръцете, намалена сила на захващане и увреждане на меките тъкани“.

Смилането на погълнатата дъвка отнема до седем години

Невярно: „Дъвката е направена от подсладители, консерванти и омекотители, които храносмилателната ви система разгражда“, казва Ламбърт. „Съдържа и изкуствени полимери като восъци, които се отделят в изпражненията ви за по-малко от седем дни. По-големите проблеми от дъвченето на дъвка са подуване и киселинен рефлукс, причинени от стомаха, който се подготвя да приеме храна и произвежда слюнка и ненужна киселина.“

Чесънът под възглавницата помага за съня

Невярно: „Чесънът съдържа минерали, включително витамин B6 и селен (плюс няколко серни съединения, които могат да отблъснат насекомите), но няма да окаже никакво влияние върху съня“, казва Панджа. Консумацията на чесън обаче може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане и да засили имунитета. По-добрият начин да подобрите съня е да избягвате обилни хранения преди лягане, да държите спалнята тъмна и да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден.

Уринирането след секс може да предотврати инфекции

Вярно: „Уринирането след секс може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища чрез намаляване на бактериите в гениталната област“, казва Панджа. „Жените са изложени на по-висок риск, тъй като бактериите имат по-късо разстояние за пътуване от вагината до пикочния мехур и сексът може да предизвика цистит. Уретрата на пениса е по-дълга, но все пак е добра идея да се празни, за да се избегнат инфекции.

Канелата помага за балансиране на хормоните

Невярно: „Някои малки проучвания показват, че естествен химикал в канелата, наречен цинамалдехид, повишава прогестерона и намалява тестостерона при жените, като помага за балансиране на хормоните“, казва Ламбърт. „Но качеството и количеството канела, което консумирате, едва ли ще бъде достатъчно. Хормоните са част от вашата ендокринна система и балансираната диета помага да я поддържате, но не можете да контролирате хормоните с храна. Можете обаче да управлявате хормоните на стреса кортизол и адреналин с диафрагмено дишане, за да превключите тялото си от симпатиково [състояние на мобилизация] към парасимпатиково [отпуснато] състояние.“

Урината облекчава ужилването от медуза

Невярно: „Смята се, че амонякът, тъй като е алкален, неутрализира киселината от пчелните ужилвания, откъдето вероятно е възникнал този мит“, казва Панджа. „Но всъщност може да влоши ужилването на медуза, като накара отровата да отдели повече токсини“. Също така, попадането на бактерии в кожата повишава риска от инфекция. По-добре е да отстраните всички пипала с пинсети или да ги изстържете с кредитна карта, след което попитайте лекар за облекчаване на болката и противовъзпалителен крем.

Стридите са афродизиак

Невярно: „Стридите са богати на цинк, който е важен за репродуктивното здраве, но няма проучвания, които да доказват, че яденето на стриди ще повиши либидото“, казва Панджа. „Цинкът може да увеличи допамина, който отговаря за удоволствието, но е трудно да се каже, че либидото ще се повиши мигновено.“ Кришан добавя: „Лечението на ниско либидо или еректилна дисфункция е по-скоро свързано с достигането до първопричината, която за мнозина е хронично безсъние, проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия, или перименопауза и менопауза.“

Губите половината от телесната си топлина през главата

Невярно: „Количеството топлина, което губите от главата си, ще бъде пропорционално на нейния размер в сравнение с останалата част от тялото ви“, казва Кришан.

„Обикновено губите около 10-15%, до голяма степен защото, когато сте навън на студено, повечето от вас ще бъдат покрити с дрехи, с изключение може би на главата и лицето ви. Ако излезете по къси панталони, ще загубите подобно количество топлина от краката си“.

Сиренето ви носи лоши сънища

Невярно: „Няма солидни доказателства, че сиренето причинява кошмари“, казва Уолъс. „В едно проучване от 2015 г. 17% от хората казват, че смятат, че сънищата им са повлияни от това, което ядат, като млечните продукти най-често се обвиняват за смущаващи сънища. Това обаче противоречи на по-съществени доказателства, че други млечни продукти, като топло мляко, преди лягане могат да помогнат за подпомагане на съня, благодарение на аминокиселината триптофан, която се използва за производството на серотонин – „хормона на щастието“ – и мелатонин, хормон, който инициира сън. Въпреки това, за да работи триптофанът, той трябва да премине през защитната система на мозъка – кръвно-мозъчната бариера – за да се превърне в серотонин. Консумирането на въглехидрати заедно с храни с високо съдържание на триптофан може да подпомогне този процес, поради което малцовото мляко или млякото с мед се препоръчват за сън.

Седенето твърде близо до екрана уврежда зрението

Невярно: „Светът става все по-късоглед и твърде дългото взиране в екраните ни е една от теориите за това“, казва Панджа. „Седенето твърде близо обаче е по-вероятно да причини напрежение на очите, отколкото трайно увреждане. Правенето на редовни прекъсвания на екрана, намаляване на синята светлина и отблясъците и гарантиране, че яркостта му не е по-светла или по-тъмна от заобикалящата ви среда, може да помогне.“

Закуската е най-важното хранене за деня

Вярно и Невярно: „Пропускането на закуската не е вредно, при условие че можете да включите основните хранителни вещества и дневните калории в други хранения“, казва Уолъс. „Тези, които приемат по-голямата част от калориите си по-рано през деня, са склонни да ядат по-малко, да имат по-здравословно тегло и да имат по-малък риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Въпреки това, ако обикновено пропускате закуската и се вписвате в здравословни ястия на друго място, придържайте се към това, което работи за вас.

Пробиотиците поддържат здравето на червата ви

Невярно: „Пробиотиците са живи полезни бактерии и дрожди, които могат да бъдат намерени в храни като кисело мляко, кефир, комбуча, кимчи и натто [ферментирала соя] и можете да ги намерите в добавките“, казва Уолъс. „Има някои доказателства, че пробиотичните добавки могат да бъдат полезни в някои случаи, като например облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва, но има малко доказателства в подкрепа на много други здравни твърдения, направени за тях – и в момента няма убедителни доказателства, които да предполагат, че приемането на пробиотик ще е от полза за здрави хора, които нямат проблеми с червата.

По-добре е да поддържате червата си с храна, като се стремите към 30 различни храни на растителна основа, включително ядки, семена, пълнозърнести храни, варива, билки и подправки, на седмица. Колкото по-разнообразна е вашата диета, толкова по-здравословна е чревната ви микробиома, което ще означава по-добър имунитет и по-добро умствено, сърдечно-съдово и храносмилателно здраве.“