WP: Точността на американските управляеми снаряди падна до под 10%, тъй като руснаците ги заглушават

Точността на някои американски високотехнологични оръжия в Украйна е намаляла десетократно заради руските системи за радиоелектронна борба, съобщи The Washington Post, позовавайки се на украински доклади. Тъй като ефективността на американските снаряди значително намаля, те спряха да се използват в Украйна. Става дума за оръжия, които имат сателитно насочване, по-специално снаряди Excalibur и системи HIMARS.

Например, нивото на ефективност на снарядите „Екскалибур“, разработени от САЩ, спадна рязко в рамките на няколко месеца – до по-малко от 10% целеви попадения.

Преди шест месеца, след като украинците са съобщили за проблема, САЩ са спрели да доставят Excalibur.

Що се отнася до HIMARS, те се представяха добре през първата година на войната, но през втората година започнаха да се заглушават от руските системи за радиоелектронна борба. В резултат на това много от тези скъпи снаряди се използват от въоръжените сили на Украйна за поразяване на по-малко приоритетни цели, пише The Washington Post.

Отбелязва се, че руската система за електронна война също пречи на работата на украинските пилоти.

„Мрежа от руски системи за електронна война и противовъздушна отбрана заплашват украинските пилоти“, се казва в документите. В тях се посочва, че „някои руски радиосмущаващи устройства също кодират навигационната система на самолетите“. Руската отбрана е толкова плътна, според оценката, че „няма отворени прозорци за украинските пилоти, където те да чувстват, че не са под прицел“.