Очаква се Борис Бонев отново да бъде издигнат за председател на СОС, но номерът отново няма да мине

Ядец: Борис Бонев за четвърти път се цани за шеф на СОС

Столичният общински съвет (СОС) за четвърти пореден път ще направи опит за избор на председател в четвъртък.

Столичният общински съвет е силно раздробен и нито една политическа сила няма мнозинство от над 50%, което спъва избора на председател.

Най-голямата група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София) не отстъпва и отново ще номинира Борис Бонев за председател на СОС. Аргументът им е, че той е събрал най-много преференции на столичани на местните избори в края на октомври. Той бе предложен на първите две гласувания, но не получи подкрепа от друга политическа сила. При третия вот кандидатурата на Борис Бонев не беше издигната.

Втората по численост група тази на ГЕРБ-СДС не е издигала свой кандидат досега.

„БСП за България“ неизменно залагаха досега на Диана Тонова, а „Възраждане“ – на Красимир Гълъбов. „Има такъв народ“ номинират бившия депутат Пламен Данаилов.

Първите два опита за избор на председател на СОС се провалиха заради взаимен бойкот между двете водещи формации – ПП-ДБ (Спаси София) и ГЕРБ-СДС. Третият опит също беше неуспешен, въпреки че ПП-ДБ (Спаси София) не издигнаха кандидатурата на Борис Бонев.

Столичният кмет Васил Терзиев вече предупреди, че ако и днес Столичният общински съвет не избере председател ще има редица предизвикателства пред общината.

По думите му най-големият проблем е, че столицата няма да има бюджет за 2024 г. Това означава, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми, предупреди Терзиев.

Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави е да се грижи за градския транспорт, както и за сметовизвозването, каза столичният кмет пред журналисти в сряда по време на проверката в завода за отпадъци.

Терзиев посочи, че са водени и се водят разговори с политическите групи, за да може да започне работата за София. Кметът обясни, че от страна на администрацията, всичко, което е възможно, го вършат.

Като друг проблем Терзиев посочи липсата на над 70 млн. лева, за да се разплатят по проектите за водния цикъл. В сметките на общината пари за това няма. Средствата трябва да се осигурят чрез заем, за което пък трябва решение на СОС, или да бъдат пренасочени от някъде другаде, за което отново трябва решение от СОС, каза Терзиев.

Той обясни, че ако не успеят да намерят тези пари, ще се наложи да загубят 40 млн. лева безвъзмездна помощ и няма да могат да кандидатстват за над 200 млн. лева от следващия цикъл. Струва ми се безотговорно да загубим тези пари, само защото не сме успели да изберем председател на СОС, каза Васил Терзиев.