Янкулов от АКФ: От записи на Бакалова си личеше, че убитият Божанов е от кухнята на спецправосъдието

В групата на Нотариуса има бивши служители на службите, каза още той

Убитият Мартин Божанов, който е имал влияние в съдебната система и върху магистрати, се предполага, че е бил лидер на група, решавала проблеми с правосъдието на хора с възможности.

Това заяви в „Тази сутрин“ Андрей Янкулов, който е старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието и МВР.

Един от хората, на които са звънeли, е Ивайла Бакалова, чийто приятел Веселин Денков, е задържан по обвинение за участие в престъпна група за лихварство.

Тя записва записи с много хора, които ѝ се обаждат.

„Бакалова ни ги предостави. Личеше си, че Божанов е запознат със ситуацията в съдебната система и с делото, което се води. По начина, по който говори, информацията, която има, личеше, че е от кухнята на специализираното правосъдие“, каза Янкулов.

„Това е група, чийто лидер е въпросният Божанов. Тя се занимава с посредничество при подобни проблеми на хора с възможности с правосъдието. Това са основно хора с контакти по високите етажи на правосъдието. Нотариуса е лице от контингента, а някои членове на мрежата са бивши служители на службите”, каза още той.

По думите му щом групата може да назначи съпругата на Божанов в ГДБОП, това е пример за влиянието, което има по върховете на управлението.

Янкулов коментира и че Петьо Петров-Еврото също може да не е сред живите.

„Изчезна и предполагаемият лидер на другата такава мрежа. Сега Божанов е убит. Тази повтаряемост може би трябва да ни наведе на мисълта, че има ликвидиране на лидерите на такива организации, за да не стане обществено достояние информацията, с която разполагат тези групи. Няма съмнение, че такива хора имат много информация за много хора от властта”, каза Янкулов.

Мартин Божанов-Нотариуса е известен и покрай откраднато през 2004 г. дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства.