годишнина
годишнина

Юбилей

КУП ТВ ЗВЕЗДИ И АРТИСТИ СА ИЗЛЕЗЛИ ЗА 25 ГОДИНИ ОТ ГИМНАЗИЯТА

Герджиков бил първият знаменосец на НГДЕК

Искра ЦЕНКОВА

Четвърт век закръгли Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин Кирил Философ“ (НГДЕК) тази седмица. На 10 октомври в столичния храм „Свети Седмочисленици“ бе отслужен тържествен молебен за здравето на нейните питомци. Стотици гости препълниха вечерта Софийската опера на юбилейния концерт, реализиран от цяло съзвездие сегашни и бивши питомци на НГДЕК.

Около 1700 ученолюбиви младежи от 21 випуска са излезли с диплома от елитното училище през изминалите 25 години. Голяма част от тях днес са публични личности. Или пък деца на такива – като Калоян Фол например. Грижата за училището при създаването му била поверена на неговия татко – известния професор траколог Александър Фол.

По това време министър на културата е Людмила Живкова, но тя се мярва само когато приемат името на училището. А Калоян Фол и до днес е от възпитаниците, с които школото се гордее. „Той беше толкова начетен и сериозен, че внушаваше респект дори и на нас, младите учители“, спомня си Атина Кънева, преподавателка по древногръцки. Калоян е вторият знаменосец в училището. Преди него пряпореца държал днешният зам.-министър на образованието Анастас Герджиков.

„Знамето се носеше от най-личните ученици, избирани сред пълните отличници“, разказват в училището. Герджиков бил първи по успех сред целия випуск на класическата и получил диплома N1. „Той е и първият ни възпитаник, станал зам.-министър“, с гордост отбелязва директорката Гергина Тончева.

Ексдепутатът, сега активист на движение „Социалдемократи“, Росен Карадимов пък бил първият комсомолски секретар на гимназията. „И в клас, и по време на археологическите разкопки, и по бригадите винаги беше изявен лидер. Щом поемеше той шефството, можеше да сме спокойни, че няма да има фал“, разказва преподавателката по латински Флорина Бъчварова.

За водещата на новините по Нова телевизия Мия Сантова всичките й учители са единодушни: Мия беше голям шемет!

Още от ученическите й години било ясно, че се готви за телевизионна кариера. Много от колегите й от различни тв канали също са „творение“ на НГДЕК. Сред тях са Александър Пелев и Добрина Чешмеджиева от Канал 1, Огнян Бояджиев от БиТиВи.

Гимназията е дала богата реколта и от актьори – Иван Радоев, Георги Къркеланов, Теодора Иванова, Михаил Билалов. „Мишо обаче емигрира във Франция и сега се занимава с артмениджмънт“, разказва съученикът му от випуск ’84 Евгени Зашев, днес преподавател в гимназията.

Нона Милева още като ученичка играла в няколко филма, сред които е и „Любовното лято на един льохман“ на Людмил Тодоров. Сега е в САЩ. „Беше голяма сладурана, много добра ученичка и това, че отсъстваше заради снимките, не й пречеше да учи сериозно“, спомня си учителката й по латински.

Преподавателите са категорични и за сина на Ицко Финци:

Самуел демонстрираше талант и неуправляемост – също като своя баща. Връзката на „класиците“ със сцената обаче съвсем не е случайна. През 1982/1983 г. под ръководството на Огнян Радев, преподавател по история на античната култура и старогръцки, в гимназията се създава театрална трупа. Тя е проходилката за Георги Стайков, станал популярен с ролята си във филма „Вчера“ на Иван Андонов.

Сценаристите от „Шоуто Слави Трифонов“ – Росен Петров, Иво Сиромахов и Тошко Йорданов също са питомци на гимназията. Както и Никола Русакиев, режисьорът на новото забавление по БНТ „По-добре късно, отколкото никога“.

За главния сценарист на Дългия – Росен Петров, една от учителките разказва: „Не съм му преподавала, но си спомням, че винаги ходеше мрачен, сериозен, железен, без намек за усмивка.“ Иво Сиромахов пък от малък си бил скица. „Всеки час така ме разсмиваше, че каквито и магарии да правеше все му прощавах. Майтапите му идваха на момента и винаги бяха оригинални“, разказва Флорина Бъчварова.

Иво направил прощъпалника си като сценарист още при подготовката на школските сатурналии (по подобие на римските празници, при които робът става господар и обратно). Учениците завземали властта за един ден и всичко им било разрешено. „Истинско шоу – карат ни се, гасят ни цигарите, пародират ни. Веднъж една от учителките получи като подарък кокошка, понеже много обичала животните“, разказва зам.-директорът Огнян Радев.

Диджей Ясен Петров и журналистът Милен Марчев си падали по преписването. „Тръпката им беше не само да изобретят нов пищов, но и аз да ги хвана“, разказва Атина Кънева. В края на играта на стражари и апаши, ако не били спипани, двамката си разкривали патента.

Статистиката сочи, че най-много възпитаници на НГДЕК има сред адвокатската колегия – поне 30-40 нейни ученици всяка година стават студенти по право. Всъщност школото си има лоби във всички артистични и научни среди. Според Зашев обаче от това училище рядко се пръкват политици, защото хуманитарното образование дава много гледни точки. И тези, които го получават, бързо разбират, че всяка политическа истина е относителна.