За пръв път в България: Показват мощите на Св. Никифор Прокажения

С благословението на Великотърновския митрополит Григорий за първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на св. Никифор Прокажения. Това ще се случи в Габрово на 11 юни, след това и в други градове на епархията. В 9 часа сутринта на 11 юни с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в храм „Успение Богородично“ и ще остане в църквата за поклонение през целия ден, пише в писмо до Novinar.bg Великотърновската Света митрополия.

В 18 часа пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

За св. Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории и множество тежки заболявания. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгите за неговия живот и чудеса – „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ в храма в 18.30 часа. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец.

За св. Никифор

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на о. Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот, Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение.

Св. Никифор е един от малкото светии, на които има дори снимка

В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. 42 години, той прекарва в лечебницата на Хиос, и когато е открито лекарството за проказа всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи криста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

Чудесата на свети Никифор Прокажения

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. Авторът на книгата, отец Симон Светогорец, нарича свети Никифор бързият помощник, заради бързите си чудеса. Той казва, че специфичното за свети Никифор е, че той изпълнява желанията ни мигрновенно.