За седми път – провал в избора на председател на Столичния общински съвет

Очаква се днес следобед общинските съветници отново да се съберат и да направят нов опит да излъчат председател

Столичният общински съвет отново не успя да избере председател. В гласуването за тримата кандидати – Цветомир Петров от ПП-ДБ-Спаси София, Диана Тонова от БСП и Пламен Данаилов от ИТН участваха едва 39 общински съветници от общо 61. Най-много гласове събра номинацията на ПП-ДБ-Спаси София – Цветомир Петров – 23 гласа, колкото е и броят на общинските съветници от групата. На второ място е Диана Томова от БСП с 9 гласа.

Столичният кмет покани всички политически сили на разговор, за да бъдат обсъдени възможностите председател на общинския съвет да бъде избран още днес. Очаква се в 13.30 часа общинските съветници отново да се съберат и да направят нов опит да излъчат председател. Той ще бъде трети за днес и 8-ми пореден след местните избори през октомври миналата година.

„Истината е, че колкото и да ни е страх от това, че ще ни обвинят във всички възможни грехове – в „сглобки, заварки и сватби“, най-големият ни страх трябва да бъде, че не успяваме да свършим това, за което сме избрани. Проблемите продължават да се трупат. Апелът ми е като говорим за този бял дим, наистина да го видим. Очакванията на всички към нас преминаха през всички фази – от апатия за това какво е общински съвет и защо е важно, до забава да гледат какво се случва и открито изнервяне, че почват да се неглижират проблемите на града заради нашето неумение да сформираме работещ общински съвет, който да работи в добро партньорство с администрацията. Трябва да намерим формулата да работим заедно“, заяви още Васил Терзиев.

По-рано днес Столичният общински съвет започна заседанието си с три предложения за председател. От ПП-ДБ-Спаси София смениха кандидатурата си и номинираха Цветомир Петров. БСП издигнаха отново Диана Тонова, а ИТН – Пламен Данаилов. Общинският съветник Карлос Контрера поиска заседанието да бъде прекъснато, за да се проведат консултации за избора на председател. По думите му номинацията на Цветомир Петров не е обсъждана с останалите партии и изборът на председател отново ще бъде неуспешeн.