Забраняват разкриването на болници до утвърждаване на новата здравна карта

Законопроектът, който МС ще одобри в сряда, ще бъде представен за гласуване в НС

Преди да отиде да вземе и върне втората папка на държавния глава, премиерът в оставка Николай Денков събра министрите на редовно заседание.

Забраняват разкриването на болници у нас до утвърждаване на новата здравна карта. Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на заседанието на кабинета в сряда. Той добави, че в изпълнение на управленската програма на правителството ще бъде предложена промяна в Закона за лечебните заведения.

Според Денков националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони. Тя разкрива къде има нужда от повече болнични легла и специалисти и в кой регион е необходимо Здравната каса да покрие тези нужди.

По думите на Денков последната здравна карта е направена пред шест години. „При сегашната ситуация, в която няма ограничения за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много легла”, поясни премиерът.

Законопроектът, който правителство ще одобри днес, ще бъде представен за гласуване в НС.

Премиерът уточни, че през оставащите дни на управление на кабинета ще мобилизира усилията на министрите, за да се придвижат най-важните решения в полза на хората и бизнеса.

„Здравеопазването е една от ключовите области, които не трябва да паднат жертва на политическата нестабилност”, добави Денков.