зад кадър
зад кадър

Зад кадър

Сплотен квартет дублира шестимата от "Приятели"

Силвия Русинова, Стефани Рачева, Здравко Методиев и Николай Николов са четиримата актьори зад кадър, чиито гласове озвучават на български език един от най-гледаните в цял свят тв сериали – „Приятели“.

Силвия е гласът на Рейчъл, която донесе на Дженифър Анистън огромна популярност и награда „Еми“. Здравко е Джоуи, а като достойни представители на зодията си Близнаци Ники и Стефани озвучават по двама герои – той се прави на Чандлър и Рос, тя – на Моника и Фийби. Ще го правят до 23 юли, после пак през зимата, когато Би Ти Ви пуска новите серии на „Приятели“.

„Не ми е кой знае колко трудно, въпреки че Чандлър и Рос често си говорят. По-скоро ми е интересно, водя богат вътрешен живот“, смее се Николай. Въпреки че храни еднакви симпатии и към двамата си герои, Ники признава, че се чувства по-близък до Чандлър заради черния хумор, който чат-пат проявява.

Стефани, която се раздвоява между Моника и Фийби, се шегува, че третият зодиакален близнак в нея често се включва със свои ремарки по време на дублажа. Тя повече си пада по хахавелката Фийби, защото имат общи странности.

За разлика от досадната Моника Стефани не се смята за чак такава заклета чистофайница.

Силвия, Ники и Здравко се познават още от коридорите на НАТФИЗ. Стефани също е завършила актьорско майсторство, но влиза в карето край работата им по американската комедия. Четиримата с гордост твърдят, че са по-добри приятели, отколкото героите им във филма. Държат много един на друг, но за разлика от екранните си сенки не живеят заедно. Затова пък се събират на раздумка и чашка и вън от звукозаписното студио. Здравко често пътува нанякъде и тогава в компанията зейва дупка. Но някой от тримата задължително ще му звънне на мобилката и ще му пусне „I’m sorry mama“ на Еминем, любимият хит на квартета. „Много обичаме работата си, минали сме през всякакви перипетии заедно и се приемаме такива, каквито сме“, казват в един глас актьорите.

Случвало се е също като героите си във филма и да си спретнат по някоя шегичка, но всичко е в рамките на приличието.

Въпреки че носят на майтап, Здравко бил най-държелив от групата. „Чувството за хумор – особено за работата по тази комедия, е много важно – казва Ники. – Отстрани изглежда забавно, но и точно заради това е трудно. В много моменти ни става толкова смешно, че се е случвало да спираме, дори да излезем от студиото, за да се насмеем“, казва Ники.

Преди запис имат само една цигара време, за да се запознаят и ориентират в сценария. „Нямаме репетиции, влизаме и започваме. Тъй като аз съм с най-малко опит в дублажа от компанията, все още си подчертавам старателно репликите с червено“, признава къдрокосият Здравко.

Пъстрооката Силвия води по стаж в дублажа. През последните 10 години се занимава само с филмово озвучаване. Преди това е играла в театрите „Възраждане“, „Диалог“, „Свободен театър“. Сред по-нашумелите сериали, в които е дублирала, са

„Никита“ и сапунката „Касандра“

И в двата тя е гласът на главната героиня. Когато актрисата Корайма Торес (Касандра) преди време пристигнала у нас, Силвия успяла не само да се запознае с нея, но дори да прекарат заедно една незабравима вечер. В „Отдаденост“ Силвия е гласът на Катерина и на Вера. Сега пък озвучава новата героиня Марина, около която се развиват всички събития на италианския сериал.

За разлика от Рейчъл в „Приятели“ Силвия е десетина години по-големичка. Нито е омъжена, нито е бременна.

Обичам приятелите си – това е общото между мен и Рейчъл, казва Силвия. Отскоро се е запалила и да превежда филми от немски. Двамата с Чавдар Монов, режисьора на дублажа, са съученици от немската гимназия в Монтана.

За 42-годишния Здравко „Приятели“ е най-големият сериал, в който е работил до момента. Преди това актьорът имал 5 централни роли в Държавния пътуващ театър. Близките му твърдят, че страшно прилича на Бил Мъри от „Ловци на духове“. Иначе и Джоуи му допада – нали и двамата обичат да играят в живота.

Сваляческото „Как си“ е любимата му реплика от филма, която често подхвърля в компания. За разлика от героя си обаче актьорът е успял да се ожени два пъти и има двама сина – на 3 и 13 г.

Преди да се захване с дублаж, Никола също е играл на сцена в Сливенския театър и в „Сфумато“. През свободното си време обича да рисува. Правил преди години и самостоятелна изложба. Хобито му е да отглежда цветя в къщата си и в дворчето. Ники има един неуспешен брак и син, който живее в страната на „Приятелите“.

Червенокосата Стефани е съпруга на режисьора Съни Сънински. Също като героините си и тя обича да се забавлява. Дебютира на театралната сцена в театър „Алтернатива“ със спектакъла „Картофена игра“. Със Здравко се запознали в „Актрисата“- биографична пиеса за Мерлин Монро. Стефани отглежда на балкона си 7 чимшира, опитва се да пише, а драматургичният й опит с „Робинзон Крузо“ е отличен зад граница. Напоследък пък се е запалила по проект за създаване на артистичен център с етнографска екосцена до Правец в архипелаг от стари къщи. Надява се този проект да събере в бъдеще отново приятелите й от „Приятели“.