Man on the chair in Handcuffs. Rear view and Closeup ,Men criminal in handcuffs arrested for crimes. With hands in back,boy prison shackle in the jail violence concept.

Задържан е собственикът на оръжието, с което беше простреляно дете в Арбанаси

Задържан е собственикът на оръжието, с което вчера беше простреляно дете в Арбанаси. Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Той все още не е дал показания, съобщи пред БТА районният прокурор Тихомир Шабов.

 

Инцидентът е станал по време на частно събитие във връзка с рожден ден, на който са присъствали около 16 души. Те се разпитват, взети са им натривки и са назначени експертизи.

 

Шабов обясни, че пистолетът е бил поставен на пейка в двора на мястото, където се е провеждало събитието. Имало е деца, които са си играли и по време на играта е произведен изстрелът. Това е основната версия, но прокуратурата проверява и други възможни версии, допълни той.

Простреляното дете е настанено във великотърновската болница, то е в добро състояние, няма опасност за живота му, каза Шабов.

Прокурорът обясни, че родителите на детето, което е простреляло другото в крака, не носят наказателна отговорност за това, че не са упражнили контрол, но носят гражданска отговорност. Прокуратурата ще уведоми Държавната агенция за закрила на детето за инцидента.

 

Разследването е по два члена от Наказателния кодекс – за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за държане на огнестрелно оръжие, без да бъдат взети мерки за безопасност. Наказанията са до шест години лишаване от свобода за първото и от три до десет години лишаване от свобода за второто престъпление.

 

„Моля за разбиране в този момент. Засега зная само, че на рожден ден в Арабанси, на който присъстват децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Рожденият ден е на жена му. Големият ми син е в шок. Пострадалото дете е сестра на съпругата ми – годинка по-голяма от сина ми и вече е добре – ранена в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е.“ – написа вчера във Facebook депутатът Явор Божанков.