Задава се проблем с боклука в София, обяви екоминистърът

Има проблем с боклука в София. В момента не е остър, но се задава и трябва да бъде овладян. Затова предупреди министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред Би Ти Ви.

 

В началото на годината от Столичната община обявиха, че има риск от криза с боклука в София в следващите три години. Заключението си те базираха на резултат от проверка на новото ръководство на предприятието за отпадъци, сменено в края на ноември. За проблема с управлението на ресурса се заговори още в началото на декември, когато директорът Николай Савов обясни, че София дневно генерира около 1000 – 1200 тона боклук, а приблизително половината въобще не влизат за преработка в завода. Вместо това направо се изсипват в депо „Садината“.

Според Попов местните власти трябва много по-сериозно да се отнесат към проблема с отпадъците. По думите му заводът за боклук в с. Яна край София трябва да бъде модернизиран и управляван по-стриктно. Екоминистърът подчерта, че проблем с боклука се решава от общинския съвет, а не от кмета.

„Ако не се ангажират със стриктно и амбициозно управление на инсталацията, тя ще създаде проблем в скоро време“, каза още Попов.