Задават се нечестни избори! Зам.-министър напусна в знак на протест

Заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов е освободен от поста със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, съобщи правителствената пресслужба в сряда. Уточнява се, че Кирилов е напуснал поста по собствено желание.

От обяснението на зам.-министъра във фейсбук става ясно, че причина за решението му е спорен конкурс в държавната фирма „Информационно обслужване“.

„Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в „Информационно обслужване“ АД. За съжаление, това не се случи“, пише Кирилов.

Той дава за пример избора за независими членове на борда на директорите на държавното дружество, който не е съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

„Във всяко свое действие се ръководя от желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност. Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови.

Когато едно или повече от трите бъдат застрашени, съществува риск за изборите.

Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на Република България и следва да е приоритет в работата му. Ще продължа да работя за прозрачност, за честни избори и за цифровата трансформация на България“, казва накрая напускащият зам.-министър.

35-годишният Кирилов беше депутат от БСП в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание. Като предприемач и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги, той беше един от привържениците за създаване на Министерство на електронното управление.

Кирилов казва, че за последните шест месеца Министерството на електронното управление е свършило много работа.

„Успяхме да осигурим най-прозрачните избори досега. Това стана благодарение на моя екип в министерството и активната ни комуникация с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор…Въведохме нови електронни услуги в полза на гражданите и бизнеса и участваме активно за въвеждането на цифрова трансформация в България“, посочва той.

Министър на Министерството на електронното управление е Георги Тодоров. Той беше министър на транспорта в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

Не попадна във второто правителство на Янев, след като стана ясно, че като шеф на държавното предприятие „Пристанища инфраструктура“ защитава инхаус поръчката за удълбаването на пристанището във Варна, от което се възползва порта на Ахмед Доган. Въпреки този факт попадна и в двата служебни кабинети на Гълъб Донев. Една от задачите му като министър на електронното управление е да гарантира честни избори.

Професионалната кариера на Георги Тодоров преминава през Столична община, където беше шеф на дирекция „Транспортна инфраструктура“.

Има опит в ръководството на държавни и частни фирми. Георги Тодоров е бил в борда на „България Ер“ ЕАД, която е собственост на холинга „Химимпорт“. Участвал е още в управите на държавните „Пристанище Бургас“, „Информационно обслужване“ и на „Български пощи“.