SONY DSC

ЗАДЕН ХОД: Служебните няма да продават руските реактори от АЕЦ „Белене“ на Украйна

Служебното правителство няма да продава на Украйна оборудване, купено от Русия за АЕЦ “Белене”, става ясно от съобщение на енергийното министерство в сряда.

„Във връзка с появилите се спекулации, че България ще дава на Украйна оборудването на АЕЦ “Белене”, министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че служебното правителство няма да взема никакви подобни решения“, се казва в съобщението.

Росен Христов признава, че има проявен интерес от украинска страна, но такъв тип решения могат да се взимат само и единствено от Народното събрание.

“Смятам, че е важно да има прозрачност за разговорите от двустранните срещи, особено когато касаят важни стратегически проекти. В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности – 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

 

Миналия месец депутатите задължиха правителството да започне преговори за изграждане на VII реактор на площадката в Козлодуй, използвайки технологията на “Уестингхаус“.

Преди ден Росен Христов се срещна с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание.

След това стана ясно, че Украйна ще изпрати технически екип в България, за да проучи оборудването за “Белене“.