Загадъчна смърт на още един руски топмениджър: Паднал от катер и се удавил?

След като само за няколко месеца от началото на годината по странен начин загинаха над 10 известни руски олигарси и топ мениджъри на петролни и газови компании, поредна мистериозна смърт застигна още един руски бизнесмен в Русия.

Този път става дума за Иван Печорин, управляващ директор в Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика. Според местните власти и медии той се е удавил на 10 септември близо до нос Игнатиев във Владивосток. Твърди се, че е паднал зад борда на катер, който се е движел с висока скорост.  Тялото е било търсено то водолази и спасители два дни, преди да бъде открито край брега, изтласкано от течението и вълните.

Според официлни свидетели Печорин се качил вечерта на катера под наем заедно с шумна компания, като всички били добре почерпени.

Причините за падането зад борда на плавателното средство обаче остават неизяснени докрай, както и при предишните случаи на внезапна смърт на известни топмениджъри и олигарси от бившата братска дръжава.

През февруари смъртта отнесе още един топмениджър в същата компания – от инсулт внезапно почина 48-годишният генерален директор на корпорацията  Игор Носов, напочнят руски медии.

Корпорацията за развитие на Далечния Изток и Арктика е управляващо дружество, определено от правителството на Руската федерация за управление на територии с изпреварващо социално-икономическо развитие. Те включват свободното пристанище Владивосток, Арктическата зона на Русия и специалния административен район на остров Руски в Японско море.

Това е е поредната мистериозна смърт на руски богаташ. Последната беше преди броени дни – на 1 септември, когато един от топмениджърите на „Лукойл”  Равил Маганов падна от прозореца на болница и загина на място.  Той беше известен като дългогодишен висш служител на фирмата,  за когото се смяташе, че навремето е бил кръстник на компанията – измислил е името й. Неговата кончина бе поредната в поредицата от загадъчни смъртни случаи на  известни управители на „Лукойл” и „Газпром”.