Загина българският доброволец в Украйна Светослав Славков

Светослав Славков е първият български доброволец, загинал в Украйна

Българинът Светослав Славков (31 г.), който воюваше за свободата на Украйна, е загинал, съобщи неговият близък приятел Боян Расате.

Трагичната вест Расате е научил от друг български доброволец, който също воюва в Украйна в този момент.

За последно Боян Расате и Светльо са се чули на 23-и декември 2023 г. На другия ден Светльо е бил изпратен на първа линия, вероятно в района на Авдиивка, където Русия провеждаше ожесточени атаки в дните около Коледа и Нова година.

На 29 декември другият български доброволец (името му се пази в тайна) е писал до близки в България, че вече 4 дни няма никаква връзка със Светльо. Вчера, 3 януари 2024 г. той се е обадил отново с потвърждение, че Светослав Славков е загинал.

Славков замина за Украйна през ноември 2023 г. Той беше зачислен в 40 Отделен стрелкови батальон „КОДАК“. Неговото обучение още не е било напълно завършено, но изглежда атаките на руските агресори са принудили украинското командване да хвърли в боя всичко, с което разполага.

Светослав Славков е бил много добре въоръжен. Още в първите дни след пристигането му в Украйна, негови приятели организираха кампания, за да закупят най-доброто съвременно въоръжение и екипировка и скоро след това то е било доставено на Светльо.

Още няма яснота дали семейството на Светльо е уведомено за смъртта му. Негови приятели знаят, че той има майка и сестра, но към момента все още не бяха успели да ги издирят.

Светослав Славков е първият български доброволец, загинал в Украйна. Досега има информация за петима българи, които са воювали в Чуждестранния легион. Трима от тях вече са се завърнали в България. Четвъртият е именно човекът съобщил за смъртта на Светльо.