Загинали и пострадали след мощни порои в Турция

Засегнато е Западното Черноморие на страната

Поройни валежи в района на Западното Черноморие на Турция доведоха до смъртта на двама души, а голям брой хора са пострадали, предава специално за БТА Нахиде Дениз.

Пороите, които се изляха през последното денонощие, причиниха сериозни щети в тази част на страната. Валежите са предизвикали свлачища в редица квартали на град Зонгулдак, където обстановката е бедствена, предаде Анадолската агенция.

Поради свлачищни процеси, активирани от пороите, се е срутила едноетажна къща в местния квартал Асма. Двама души, майка на 82 години и 51-годишният ѝ син, са загинали, затрупани от развалини и кална маса.

От вчера в бедстващия район са изпратени спасителни екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), полицията и Бърза помощ. В спасителните действия са се включили и спасители от Турската корпорация за каменни въглища. Изпратени са машини и линейки.

Докато екипите са се опитвали да стигнат до затрупаните майка и син, е било получено съобщение за свлачище и в друг квартал на града.

Валията на Зонгудак Осман Хаджибекташоглу съобщи, че са били ранени общо 17 души, двама от които са в тежко състояние. Всички пострадали са настанени в болница.

Нанесени са материални щети на много обекти в града. На номера за спешна помощ 112 продължават да пристигат сигнали за щети и пострадали хора. Част от жителите на засегнатите квартали са били евакуирани поради риска от нови свлачища. Някои са настанени в къщите за гости на валийството и на общината, а други са останали при близки.

Валежите продължават.