ЗАГРЯВКА: Иван Гешев стана политик

Главният прокурор Иван Гешев продължава да загрява за бъдещата си роля на политик, след като този път изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание с призив за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите.

През последните няколко месеца, шефът на държавното обвинение се опитва да демонстрира профил, характерен за политици, като само преди няколко дни дори ходи на среща и държа реч в квартал Факултета в София покрай смъртта на таксиметров шофьор.

Почти всекидневно той прави политически изказвания и внушения, като особено набляга на това, че престъпността се разраства.

Този път той е избрал формата на типово писмо до всеки един от 240-те новоизбрани депутати. „Обръщам се към Вас, в качеството Ви на народен представител в законодателния орган на парламентарната република.

Основните демократични принципи на правовата държава и разделението на властите предполагат, освен упражняване на взаимен контрол, и активно взаимодействие между всички държавни институции.

За съжаление, Прокуратурата на Република България отчита негативна тенденция при сътрудничеството в рамките на функционалната компетентност на органите на властта, достигащ до нива, неотговарящи на очакванията и потребностите на българските граждани“ пише той и добавя драматично:

„Това неминуемо води до уронване на устоите на държавността и демократичните стандарти, както и до немотивирани атаки срещу държавните институции, и в частност съдебната власт.

Неизбежен резултат от това са заниженото доверие на обществото в институциите, ръстът на престъпността и дестабилизацията на обществения сектор, видими за всеки български гражданин“.

По думите му в момент, когато пред българското общество стоят множество опасности, породени от водената в близост от държавната граница война, икономическата и социална криза, българските институции, като двигател на държавата, следва да действат единно и с необходимата отговорност за защита на националния интерес на българските граждани.

„Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет“, посочва главният прокурор в посланието си към новите 240 в парламента.

Прокуратурата заявява своята готовност за диалог с всички институции в процеса по възстановяване на законността в държавата.

„Изразявам искрените си очаквания, че всеки един от народните представители, воден от чувството на дълг за защита интересите на българското общество, ще се вслуша и в гласа на българските магистрати, както и с оглед необходимостта от провеждането на задълбочена и всеобхватна съдебна реформа в спешен порядък.

Реформа, която ще бъде насочена към намиране на решение на проблемите на обществото, свързани с българското правосъдие и повишаване на чувството за справедливост у българските граждани“, посочва още Иван Гешев.