Захарова заплаши Япония със „сериозни последици“ заради помощта за Украйна

"Пейтриът" е водещата система за противовъздушна отбрана на американската армия

Ходът на Япония да предостави системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна ще има „сериозни последици“ за връзките между Русия и Япония, каза в сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

„Японската страна губи контрол над оръжията, с които Вашингтон сега може да прави, каквото си поиска. Не е изключено по вече изпитана схема ракети „Пейтриът“ да попаднат в Украйна“, каза Захарова на седмичен брифинг, добавяйки, че подобен сценарий би бил „тълкуван като недвусмислено враждебни действия срещу Русия и ще доведе до тежки последици за Япония в контекста на двустранните отношения“.

 

„Пейтриът“ е водещата система за противовъздушна отбрана на американската армия.

Отношенията между Москва и Токио, които вече бяха трудни, се влошиха рязко след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Япония се присъедини към западните си съюзници в налагането на широки икономически санкции на Русия.

По-рано този месец и Япония, и Южна Корея изпратиха самолети за наблюдение на съвместни полети на китайски и руски бомбардировачи и изтребители близо до техните територии.

Русия и Япония все още не са сключили договор за официално прекратяване на военните действия от Втората световна война поради стар териториален спор, включващ верига от тихоокеански острови, известни в Япония като Северните територии и в Русия като Южните Курили.

Загрижена, че нахлуването на Русия може да насърчи Китай да предприеме подобни действия срещу Тайван, Япония беше първата източноазиатска страна, която се присъедини към западните санкции срещу Москва. През януари японският министър-председателят Фумио Кишида многозначително отбеляза, че“Украйна може да бъде Източна Азия на утрешния ден“. Тази година Япония пое председателството на Групата от седемте (Г-7).

Миналата седмица „Вашингтон пост“ (WP) съобщи, че Япония е на прага да формализира промяна в правилата си за износ на отбрана, която ще ѝ позволи да изнесе няколко дузини ракети за системите „Пейтриът“ за Съединените щати – ход, който ще запълни запасите на Вашингтон. Това ще даде на Вашингтон гъвкавост да изпрати повече от сложната противовъздушна отбрана в Украйна, която има отчаяна нужда от нея, докато Киев се подготвя за втора тежка зима на непрестанен обстрел от Русия.

Промяната, която Япония подготвя, няма да споменава изрично системата „Пейтриът“, уточнява WP, но ще отговори на ключово искане от администрацията на Байдън, обяснили са американски служители, пожелали да останат анонимни в хода на дискусиите. Япония произвежда ракети за „Пейтриът“ по лиценз на Raytheon.

Боеприпасите, които Япония ще представи на САЩ, за да стигнат до Украйна, са PAC-2 и PAC-3, пише още WP. Първите са предназначени да унищожават някои видове балистични ракети, като експлодират наблизо, а вторите са боеприпаси за унищожаване, които се насочват директно към ракети и самолети и осигуряват по-голям експлозивен удар. Според анализатори по-напредналите прехващачи PAC-3, които поразяват цели с кинетична енергия вместо взрив, струват около 4 млн. долара на брой.

Украйна твърди, че е използвала системата „Пейтриът“, за да свали руски балистични ракети, включително изстреляната от въздуха „Кинжал“. През май чрез нея Украйна свали три вражески хеликоптера и два самолета, докато летят в руското въздушно пространство, след като са стреляли срещу Украйна.

Израелските MIM-104D свалиха два безпилотни летателни апарата на „Хамас“ по време на операцията Protective Edge през август 2014 г., а два месеца по-късно – и руски фронтови бомбардировач Су-24 на сирийските военновъздушни сили, който беше навлязъл във въздушното пространство на Голанските възвишения – първото сваляне на пилотиран вражески самолет със системата.