Заловиха българи, откраднали близо 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

Парите са използвани за луксозни коли, модни дрехи и скъпи часовници, посочват британските власти

Заловиха група българи, измамили данъкоплатците във Великобритания с повече от 54 милиона паунда. Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова успели да откраднат 53 901 959,82 лири от системата за разплащане Universal Credit. Властите определят схемата като „невиждана“. Парите са използвани за луксозни коли, модни дрехи и скъпи часовници. Петимата ни сънародници подали повече от 6000 фалшиви молби за държавни пари, използвайки сложна схема в Северен Лондон, съобщи Express.

В продължение на четири години и половина бандата прилагала хитрата схема чрез три магазина в Ууд Грийн. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на фалшиви молби за обезщетения.

Всяко искане за обезщетение е получавало различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители. Ако искането е било отхвърлено, те просто го внасяли отново, докато не бъде прието. В някои случаи исканията се подавали, като се използват данните на истински хора. Тези лица взимали пари от бандата, за да бъде използвана тяхната самоличност. В схемата са използвани над сто банкови сметки.

В момента се провежда операция за възстановяване на загубените пари, като се предполага, че част от тях са били вложени в български имоти. Най-голямото досега разследване на измами с помощи в Обединеното кралство започва, когато служителите забелязват характерен модел в имената и адресите на заявителите.  След обиски на имоти на 5 май 2021 г. властите иземат повече от 900 устройства и откриват 750 000 лири в брой, скрити в куфар под легло.

След арестите активите на замесените лица са замразени. Полицията конфискува автомобили, включително Audi, дрехи от висок клас, бижута и часовници. Служителите откриват и пачки с банкноти по домовете им.

Али бил освободен в рамките на разследването, като мъжът успял да избяга в България. На 25 февруари 2023 г. обаче той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да се яви пред съда. Едно от местата, използвани за масовата измама, е български хранителен магазин на име Antonia Food в Ууд Грийн, Северен Лондон.

38-годишната Николова, 27-годишният Стоянов, 52-годишната Тодорова, 33-годишният Али и 26-годишната Панева се признаха за виновни за измама и за престъпления, свързани с пране на пари, в кралския съд в Ууд Грийн. Те ще бъдат осъдени през май и ще бъдат изправени пред рекорден срок на лишаване от свобода.

Бен Рийд, специализиран прокурор в Дирекцията за тежка икономическа, организирана и международна престъпност към Кралската прокуратура, заяви пред The Sun: „Това е измама в промишлен мащаб, извършена от организирана престъпна група. Те извършиха продължителна атака срещу система, предназначена да подпомага най-уязвимите хора в нашето общество, и я третираха като машина за пари, за да финансират собствения си разкошен начин на живот“.

„Ако се разхождахте по улицата в Ууд Грийн, щяхте да видите магазин на ъгъла и той щеше да изглежда законен. Ще влезете през входната врата и там ще има рафтове с храни и напитки. Но когато минете през задната част, ще откриете допълнителни помещения, в които има бюра и компютри. Именно от тези помещения бандата подава хиляди фалшиви искания за помощи към Министерството на труда и пенсиите, подкрепени с фалшиви документи като договори за наем, трудови договори и други подобни“, добави той.

Депутатът Мел Страйд, държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, заяви: „Безкрайно се гордея с работата на следователите, които в сътрудничество с Кралската прокуратура разбиха тази организирана престъпна група. Днешните присъди подчертават нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците и е съвсем правилно и справедливо да изправим пред съда тези, които крадат от държавния бюджет. Посланието ми е просто – ако извършвате измами с обезщетения, вие мамите данъкоплатците и ние ще ви хванем“.

Министърът, отговарящ за борбата с измамите с обезщетения – Пол Мейнард, член на парламента, добави: „Нашите следователи работят неуморно, за да хванат измамниците с обезщетения, и този случай надгражда плана ни да спестим 1,3 милиарда лири от измами и грешки“.

„В същото време нашият план за борба с измамите ще ни помогне да приложим дългосрочна стратегия за свеждане до минимум на измамите и грешките и за осигуряване на стойност и справедливост за данъкоплатците“, добавя още той.