Замазаха им очите: Шофьорите от столичната Спешна помощ прекратиха гладната стачка

Следващата среща между организацията на синдикат „Защита“ и ръководството на ЦСМП – София ще бъде в петък от 14:00 ч., на която ще се дискутират въпроси, свързани с трудовите отношения

Протестиращите от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София приеха да прекратят обявената гладна стачка след среща между ръководството на синдикат „Защита“ и представители на ръководството на ЦСМП. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката за БТА.

На срещата присъстваха председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов, д-р Георги Гелев от ръководството на ЦСМП – София и гладуващите шофьори Валери Кузманов и Владимир Николов. Страните са се споразумели „за възстановяване на социалния диалог и да си сътрудничат за по-добро бъдеще за здравеопазването“, за ЦСМП – София и неговите работници и служители.

Следващата среща между организацията на синдикат „Защита“ и ръководството на ЦСМП – София ще бъде в петък от 14:00 ч., на която ще се дискутират въпроси, свързани с трудовите отношения.

Настоявахме за възстановяване на социалния диалог и за взаимното уважение и зачитане на интересите, тъй като съществуваше реална опасност да се стигне до нарастване на напрежението и разрастване на гладната стачка в национален мащаб, посочват от синдикат „Защита“.

От синдиката добавят, че по всички останали искания – обещаното увеличение на възнагражденията от 20% за 2024 г., промяната на категорията на труда на първа категория, увеличаване на размера на средствата, предоставяни за безплатна храна, подобряване на условията на труд за работещите в спешните центрове – те продължават да търсят диалог с Министерството на здравеопазването по въпросите, които са в компетенциите му.

Вчера гладна стачка обяви шофьорът Валери Кузманов от ЦСМП – София, а по-рано днес стана ясно, че Владимир Николов – също шофьор, се присъединява към протеста на колегата си.

Работещите в ЦСМП – София отдавна настояват за промяна на категорията им на труд, която в момента е трета. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни в интервю за БТА, че процесът по въпроса е дълъг и са започнали разговори с Министерството на труда и социалната политика,