Заможна наследница пита обикновени хора как да раздаде парите си

Марлене Енгелхорн е на 31 години, живее във Виена и иска 50 австрийци да определят как да преразпредели 25 млн. евро от своето състояние

Заможна наследница създава гражданска група, която да реши как тя да раздаде по-голямата част от наследството си. Марлене Енгелхорн е на 31 години, живее във Виена и иска 50 австрийци да определят как да преразпредели 25 млн. евро от своето състояние.

„Наследих цяло състояние, а следователно и власт, без да съм направила нищо за това,“ казва тя. „А държавата дори не иска да платя данък върху него.“

Австрия премахна данък наследство през 2008 г. и е една от малкото европейски държави, които не събират подобен налог. Енгелхорн смята, че това не е справедливо.

Тя е потомък на Фридрих Енгелхорн – основателя на германската химическа и фармацевтична компания BASF, наследява милиони, когато баба ѝ умира през септември 2022 г.

От сп. Forbes оценяваха състоянието на Траудл Енгелхорн-Векиато на 4.2 млрд. долара, като още преди смъртта ѝ нейната внучка беше обявила, че иска да раздаде около 90% от своето наследство.

Тази седмица в Австрия 10 000 покани, насочени към произволно избрани австрийски граждани, започнаха да пристигат по пощата.

Онези, които искат да се включат в инициативата на Енгелхорн, известна като „Добрият съвет за преразпределение“, могат да се регистрират онлайн с телефон. От тази първоначална извадка от 10 000 австрийци, които са на възраст над 16 г., ще бъдат избрани 50 души и 15 техни резерви.

„Ако политиците не си вършат работата и не преразпределят, тогава аз ще трябва да преразпределя богатството си сама,“ обяснява Енгелхорн в своето изявление.

„Много хора свързват трудно двата края с работа на пълен работен ден и плащат данъци върху всяко евро, което изкарват с работата си. Считам това за провал на политиката, а когато политиката се проваля, тогава гражданите трябва да се справят сами.“

Съветът за преразпределение на богатството ще бъде съставен от 50 души „от всички възрастови групи, федерални провинции, социални класове и произход“, казва Кристоф Хофингер, управляващ директор на Института Форсайт, който подкрепя инциативата.

Участниците в групата ще бъдат помолени да „допринасят с идеите си за съвместното разработване на решения в интерес на обществото като цяло“, казва той.

В периода март – юни те ще участват в редица срещи в Залцбург с представители на академичната общност и граждански организации. Пътните им разходи ще бъдат покрити, а участниците ще получават по 1 200 евро за всеки уикенд, който присъстват.

Марлене Енгелхорн смята, че техните дискусии ще бъдат „в услуга на демокрацията“ и по тази причина те трябва да бъдат адекватно компенсирани за това. „Нямам право на вето,“ казва тя. „Оставям активите си на разположението на тези 50 души и им гласувам своето доверие.“

Ако съветът не може да излезе с решение, което да има „широка подкрепа“ за това какво да се прави с парите, тогава те ще се върнат при Енгелхорн.

Засега не става ясно точно каква част от наследството ѝ ще бъде раздадена, въпреки че през 2021 г. тя заяви, че иска да раздаде най-малко 90% от него, защото не е направила нищо, за да го заслужи и просто е имала късмет при „рождената лотария“.

От екипа ѝ не са казвали каква част от наследството ще задържи тя, въпреки че Енгелхорн е заявявала, че ще си остави някакъв финансов буфер.

Шестнадесет години след като Австрия премахна данъка върху наследството, това остава спорна тема, а опозиционната Социалдемократическа партия иска той да бъде възстановен.

Консервативната Народна партия, която в момента е част от коалиционното правителство в страната, заедно със Зелените, отхвърля подобна възможност.