Започна делото срещу сина на американския президент Джо Байдън

На 3 юни започна федералното дело по три обвинения в щата Делауеър срещу Хънтър Байдън, синът на американския президент Джо Байдън. Процесът е за незаконно придобиване на оръжие и даване на неверни показания, съобщи Ройтерс.

Ако бъде осъден по трите федерални обвинения Байдън може да получи наказание затвор от 25 години и да се превърне в първото дете на действащ президент, осъдено по наказателно дело.

Всички три обвинения – едно за незаконно притежание на оръжие и две за даване на неверни показания, са свързани с направената от него покупка на револвер в оръжеен магазин в щата Делауеър през октомври 2018 г., който той е държал около 11 дни.

Във формулярите, попълнени от него при закупуването на оръжието, той твърди, че не употребява наркотици и не е зависим, което впоследствие се оказва лъжа, припомня Ройтерс. Хънтър признава, че по същото време се е борил със зависимостта си към крек и кокаин.

Пистолетът пък е открит, захвърлен в магазин за хранителни стоки в Делауеър.

Прокурорите ще могат да се позоват на показанията на свидетели, сред които и бившата съпруга на Хънтър, мемоарите му от 2021 г., в които той описва зависимостта си от наркотици, както и на негови лични текстови съобщения и разговори.