Започна изземването на нефтобаза „Росенец“

Започна процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал „Росенец“ към държавата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

В ход са разговори между държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППП) и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал „Росенец“ към държавата.

Изпълнителната агенция „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписано държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, която ще извършва пристанищните услуги на терминала.

На 11 август правителството неприсъствено прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас.

Прекратяването на 35-годишната концесия става на основание промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, които бяха одобрени експресно от Народното събрание преди лятната ваканция.

Заради промените президентът Румен Радев сезира Конституционния съд, който образува дело по случая.